Teknoloji

Microsoft Office’in yeni varsayılan fontu Aptos ile tanışın

microsoft office aptos

Microsoft, varsayılan fontu Calibri’yi, orta 20. yüzyıl İsviçre tipografisinden esinlenen yeni bir sans-serif tipi olan Aptos ile değiştiriyor. Daha önce Bierstadt olarak bilinen bu font, Microsoft’un son birkaç yıldır yeni varsayılan fontunu arama sürecinin bir parçasıydı. Yazılım devi, 2021’de Microsoft Office için beş yeni özel font sipariş etti ve Aptos fontu, yıllar süren geri bildirimler sonucunda varsayılan olarak seçildi.

Microsoft’un baş tasarım yöneticisi Si Daniels, perşembe günü yayınlanan bir blog yazısında, “Bugün, Aptos’un Word, Outlook, PowerPoint ve Excel’de yüz milyonlarca kullanıcı için yeni varsayılan font olarak belirmeye başladığı bu büyük değişikliğin son aşamasına başlıyoruz.” dedi. “Ve önümüzdeki birkaç ay içinde tüm müşterilerimiz için varsayılan olacak.”

Aptos, önde gelen tipograf Steve Matteson tarafından oluşturuldu. Matteson daha önce de Segoe’yi hazırlamıştı. O yazı tipi de Microsoft tarafından Windows’un varsayılan fontu olarak kullanılmak üzere lisanslanmıştı. Microsoft, Segoe UI font alt ailesini ilk olarak Windows Vista’da kullanmaya başladı ve bugün Windows 11’de hâlâ kullanılıyor. Bunlara ek olarak Matteson, orijinal Windows TrueType çekirdek fontlarının geliştirilmesi üzerinde de çalıştı. Bierstadt, Matteson’un Kaliforniya, Santa Cruz’daki favori belediye dışı kasabası olan Aptos ile yeniden adlandırıldı.

Microsoft Office’deki Aptos fontunun öne çıkan özellikleri

Aptos’un çizgi bitişleri çok net bir şekilde kesiliyor, ancak bu tip bir fontta tipik olarak bulduğunuz sert ızgara tabanlı tipografiyi önlemek için bazı ince yumuşatmalar var. Helvetica, bu tür “grotesk san-serif” fontun en ünlü örneği ve Matteson, burada Microsoft’un Arial fontu ile karşılaştırma yapıyor.

microsoft office aptos

Aptos, varsayılan olarak Calibri’nin yerini alacak olsa da, eski font hâlâ yeni bir font menüsünün (ilk olarak web’de kullanılabilir) en üstünde, önceki halefleri Times New Roman ve Arial ile birlikte sabitlenmiş durumda bulunuyor.

Calibri, Office 2007’nin çıkışından bu yana varsayılan Office fontu oldu ve o zamanlar varsayılan olan Times New Roman’ın yerini aldı. Calibri o kadar yaygın kullanılıyor ki, 2017’de Pakistan’ın başbakanı etrafında dönen bir yolsuzluk soruşturmasında bile önemli bir kanıt parçası oldu. Ancak herkes yıllardır Calibri’yi kullanmıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise, bu yılın başlarında yazılı emirler için Calibri kullanmaya yönlendirmişti. Dışişleri Bakanlığı, 2004’ten beri Times New Roman kullanıyordu. Calibri’ye tamamen geçmeleri tam 16 yıl sürdü, bu yüzden muhtemelen Aptos’a geçmek için bir on yıl veya daha fazla bekleyecekler.

Varsayılan olarak seçilmeyen diğer dört font; Grandview, Seaford, Skeena ve Tenorite de Office’te mevcut olacak. Microsoft, Bierstadt fontunu da, zaten onunla tanışmış olanlar için açılır font seçicisi içinde tutacak.

Daniels, “Aptos, Microsoft 365’e gelen daha geniş bir özellik dalgasının bir parçası. Yazılımı daha ifade gücü yüksek ve kapsayıcı hale getirmek için çabalıyoruz,” diye açıklıyor. “Yeni tasarlanmış bir font seçici deneyimi, yeni temalar, renkler ve arka planlar var.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER