Teknoloji

Microsoft Göz Kontrolü’nü Windows 10’da test etmeye başladı

Microsoft’un Windows 10 için yeni bir dahili göz takip özelliği üzerinde çalıştığı daha dün ortaya çıkmıştı. Şirket bu erişilebilirlik seçeneğini herkesin test etmesi için oldukça hevesli görünüyor.

En son Windows Insider önizleme sürümü Eye Control, yani Göz Kontrolü özelliğinin beta versiyonu için destek sunuyor. Tabii ki, bu desteği test etmek için, uyumlu bir cihaz olan Tobii Eye Tracker 4C’ye ihtiyaç var.

Başlangıç olarak Microsoft sadece Amerikan İngilizcesi klavye düzenini destekliyor. Zamanla daha fazla klavye düzeninin eklenmesi planlanıyor. Göz Kontrolünün tamamen hazır hâlde ne zaman sunulacağı şu an için bilinmiyor. Ancak Microsoft’un işleri oldukça hızlı şekilde ilerlettiğini söylemek gerekiyor.

Ön izleme sürümünün duyurusu için hazırlanan blog yazısında, Göz Kontrolü özelliğinin nasıl çalıştığı detaylı şekilde anlatılıyor. Çevresel fonksiyona erişimi sağlayan yeni bir izleme dörtgeni, aynı zamanda sistemi kullanarak gözle daha hızlı yazı yazma ve metni konuşmaya çevirme gibi özelliklerin detayları bu yazıda bulunuyor.

Microsoft’un “şekil yazma” olarak adlandırdığı özellik dikkat çekici. Bunun sayesinde bir kelimenin sadece ilk ve son harflerine bakarak yazmak ve daha sonra aradaki kelimelere basit şekilde bakmak yeterli oluyor. Microsoft, tahmin edilen kelimenin, kelimenin son harfinde gösterildiğini söylüyor. Eğer tahmin yanlış çıkarsa, diğer tahmin edilen alternatiflere bakmak da mümkün oluyor.

Şu an için Microsoft sadece Tobii donanımını destekliyor. Tobii Dynavox PCEye Mini, PCEyePlus, EyeMobile Plus ve I-series gibi cihazların Windows 10’da Göz Kontrolü özelliğini desteklemesi planlanıyor. Bununla birlikte şirket, ilgi duyan diğer donanım üreticileriyle de çalışmaya niyetli olduğunu söylüyor.

İLGİLİ HABERLER