Teknoloji

Windows 10 çok yakında göz ile kontrol edilebilecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft Windows 10’a doğal göz takip desteği eklemeyi planlıyor. Bu destek sayesinde ALS gibi nöromüsküler hastalıklara veya diğer rahatsızlıklara sahip olan kullanıcıların Windows 10’daki çeşitli görsel arayüz unsurlarını geleneksel fare veya klavye aygıtı olmadan kontrol etmesi mümkün olacak. Söz konusu hareketlerin arasında uygulamalara bakıp onları açmak ya da ekran üstü klavye üstündeki karakterlere bakarak cümleleri yazmak da bulunuyor.

Eye Control in Windows 10, ya da Türkçe deyimiyle Windows 10’da Göz Takibi olarak adlandırılan bu yeni özellik Tobii’nin Eye Tracker 4C’si gibi donanımlara ihtiyaç duyuyor. Microsoft, bu destek için Tobii ile yakın biçimde çalışıyordu. Tobii Dynavox PCEye Mini, PCEye Plus, EyeMobile Plus ve I-series gibi cihazların hepsi çok yakında desteklenecek. Windows 10’da Göz Takibi şu an beta aşamasında bulunuyor. Katılımcıların da erişim sağlamak için Microsoft’un Windows Insider programına kayıt yaptırmaları gerekiyor.

Microsoft’un bu hamlesi 2014’te düzenlenen One Week adlı ilk Microsoft çalışanları arası hackathon yarışmasına dayanıyor. Eski profesyonel futbol oyuncusu Steve Gleason’dan ilham alan kazanan fikir, Microsoft’u göz takibini araştırmak için yeni bir araştırma ekibi kurmaya yöneltmişti.

Microsoft’un Windows ekibi göz takibi için prototipler oluşturdu. CEO Satya Nadella da bunun Windows 10’a doğrudan entegre edilmesini destekledi. Bu göz takip desteğinin geniş çapta ne zaman kullanımda olacağı şu an için bilinmiyor. Ancak Microsoft’un önümüzdeki mart ayında çıkacak Windows 10 güncellemesi için yakın zamanda çalışmaya başladığını dikkate alırsak, gelecek yılın başlarında bu yeni özelliği görebiliriz.

İLGİLİ HABERLER