Teknoloji

Microsoft GLAS isimli akıllı termostatıyla Nest’e rakip oluyor

Microsoft GLASMicrosoft Johnson Controls ile birlikte geliştirdiği akıllı termostatını görücüye çıkardı. YouTube üzerinden yayınlanan videoyla tanıtılan termostat GLAS adını taşıyor. Yarı saydam bir dokunmatik ekrana sahip Microsoft GLAS ile oda sıcaklığını değiştirmenin yanı sıra enerji tüketimini ve hava kalitesini kontrol etmek veya takvim bilgilerini görmek mümkün olacak.

GLAS, Microsoft’un Windows 10 IoT Core işletim sistemiyle çalışacak. Cortana servisleri de termostatta yerleşik olarak sunulacak. Microsoft Cortana’yı buzdolaplarına, ekmek kızartma makinelerine ve termostatlara getirme planını geçtiğimiz yılın sonlarında duyurmuştu. GLAS, Cortana’nın entegre olarak sunulduğu ilk termostatlar arasında yer alıyor. Microsoft’tan yapılan açıklamada, GLAS’ın üzerinde kullanıcıların odada olup olmadığını algılayabilecek sensörlerin bulunacağı ve termostatın hava kalitesini takip edeceği belirtildi.

Termostatın üzerinde bulunan sensörler sayesinde ayarlarda hızlı biçimde değişiklik yaparak enerji tasarrufu sağlamak mümkün oluyor. Cortana’nın varlığı GLAS’a Nest karşısında avantaj sağlasa da, bir diğer önemli rakip Ecobee4 da Amazon Alexa ile kontrol imkanı sunuyor.

Microsoft GLAS için şimdilik çıkış tarihi açıklanmadı

Microsoft’un yayınladığı tanıtım videosu, GLAS’ın şirketler ve ticari alanlar için tasarlandığı imajını veriyor. Microsoft’un Azure bulut servisleri üzerinde çalışacak biçimde geliştirilmiş olması da bu imajı kuvvetlendiriyor. GLAS’ın ne zaman piyasaya çıkacağı ve son kullanıcılara ulaşıp ulaşmayacağı şimdilik bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER