Teknoloji

Microsoft Everest’in interaktif haritasının çıkarılmasına destek verdi

Microsoft ve GlacierWorks işbirliğine giderek ”Everest: Buz Nehirleri” adını taşıyan interaktif bir internet sitesini hayata geçirdi. Bu web sitesini ziyaret edenler dünyanın en yüksek dağının belli noktalarını oturdukları yerden keşfetme şansına sahip olacak. Tamamen HTML5 kullanarak hazırlanan Buz Nehirleri, Himalayalar’daki hayatı yakalayan gigapiksellik panoramalar barındırıyor. Ortaya çıkan görüntülere bakıldığında Everest’in neden pek çok dağcının hayali ama aynı zamanda korkulu rüyası olduğu daha iyi anlaşılıyor.

everest-karsilastirma-290513

Sitenin açılma amacı Sir Edmund Hillary’nin Everest’in zirvesine gerçekleştirdiği ve bir ilk olan başarılı tırmanışının 60. yılını, aynı zamanda Amerikan dağcıların Everest’in zirvesine çıkışının 50. yılını kutlamak. Microsoft’a bu çalışmada eşlik eden GlacierWorks’ün arkasında Everest’e iki kez tırmanan tek Amerikalı olan ve aynı zamanda bir film yapımcısı olan David Breashears yer alıyor. Breashears GlacierWorks’ü hayata geçirmesinin nedeni olarak Himalaya buzullarında yaşanan erimeyi gözler önüne serme isteğini gösteriyor. Buz Nehirleri’nde yer alan yüksek çözünürlüklü görüntüler küresel iklim değişikliğinin boyutları konusunda kıymetli ipuçları veriyor.

GlacierWorks son yedi yılda bölgenin buzullarında yaşanan değişimi görüntülemek için Büyük Himalaya bölgesine 14 keşif gerçekleştirdi. Yaşanan değişimin fotoğraflarnmasında Canon 5D Mark II kameralar ile Canon ve Carl Zeis objektifler kullanıldı. Toplamda 7 TB’lık fotoğraf çekilirken, çekilen fotoğraflar GlacierWorks tarafından bir araya getirildi. Microsoft son HTML5 tekniklerini kendisine ait RIN projesiyle harmanlayarak GlacierWorks tarafından hazırlanan birleştirilmiş fotoğrafların kullanılabilir bir interaktif siteye taşınmasına imkan sağladı. Site modern tarayıcıların çoğunda sorunsuz bir biçimde çalışsa da, en iyi performansı tahmin edilebileceği gibi Internet Explorer 10’un dokunma özellikli versiyonunda gösteriyor.

İlgili >> Everest: Buz Nehirleri

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER