Teknoloji

Microsoft Cortana iOS ve Android uygulamalarını belli ülkelerde kaldırıyor

cortana

Microsoft, aralarında Türkiye’nin bulunmadığı belirli ülke pazarlarında sunduğu Cortana mobil uygulamasına verdiği desteği 2020 yılının başlarında sonlandırma kararı aldı. Şirket bu kararının destek web sitesinde sessiz sedasız biçimde yayınladığı bir mesajla duyurdu.

Microsoft’un mesajına bakılırsa, uygulamanın ne kapsamda kaldırılacağı tam olarak belli değil. Şirket en az üç ülkede bu uygulamanın kaldırılacağını kaydetti. Microsoft’un kişisel asistanı, tabii ki Windows 10’da varlığını korumayı sürdürecek.

Cortana Microsoft’un dijital asistanı ve Amazon Alexa, Google Asistan ve Apple Siri’nin karşısına dikilen bir rakip niteliğini taşıyor. Kişisel asistan hem popülerlik hem de yetenekler açısından diğerlerinin gerisinde kalıyor. Bu asistana Türkiye’den erişim de bulunmuyor. Çoğu kullanıcı ev kontrolü veya akıllı telefonla etkileşim için Google Asistan veya Alexa’yı tercih ediyor.

Cortana Windows 10 ile entegre biçimde çalışmaya devam edecek. Kullanıcılar bunu kullanarak bilgiye ve daha fazlasına erişimi sürdürecekler. Ancak aynı işlevler Kanada, Birleşik Krallık ve Avustralya’daki kullanıcılar tarafından, iOS veya Android cihazlarında kullanılamayacak.

Konuyla ilgili olarak Microsoft’un destek web sitesinde aşağıdaki mesaj yayınlandı:

Kişisel dijital asistanınızı olabildiğince yararlı kılmak için, Cortana’yı Microsoft 365 verimlilik uygulamalarınıza entegre ediyoruz. Bu evrimin bir parçası olarak, 31 Ocak 2020’de, Android ve iOS’deki Cortana uygulamasına ülkenizdeki desteği sonlandırıyoruz. Bu noktada, oluşturduğunuz Cortana içeriği – hatırlatıcılar ve listeler gibi – artık Cortana mobil uygulamasında veya Microsoft Launcher’da çalışmayacak ancak yine de Windows’ta Cortana üzerinden erişilebilir. Ayrıca, Cortana hatırlatıcıları, listeleri ve görevleri telefonunuza ücretsiz olarak indirebileceğiniz Microsoft To Do uygulamasıyla otomatik olarak senkronize edilir.

Microsoft, Cortana’yı kaldırmak amacıyla Microsoft Launcher’ı 31 Ocak’ta güncelleyeceğini söylüyor. Etkilenecek ülkelerdeki kullanıcılar telefonlarında kişisel asistan erişimi için Google Asistan veya Amazon Alexa uygulamalarını kullanabilecekler. Apple’ın mobil cihazlarında ise Siri önceden yüklü olarak geliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER