Eğlence

Microsoft, İngiltere’nin onayı için Activision Blizzard’ın bulut oyun haklarını Ubisoft’a satıyor

microsoft activision blizzard

Microsoft Activision Blizzard oyunlarının bulut oyun haklarını rakibi Ubisoft’a satarak birleşme teklifinde önemli bir değişikliğe gidiyor. Bu değişiklikle birlikte Microsoft’un bulut oyunlarındaki hakimiyeti nedeniyle anlaşmayı engelleyen İngiliz düzenleyicilerin endişelerinin büyük ölçüde giderilmesi hedefleniyor. Yine de, sürecin 18 Ekim’den önce tamamlanması beklenmiyor.

Microsoft Başkanı Brad Smith, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Ubisoft ile yapılan anlaşma ile Activision Blizzard’ı satın almak için 2022 yılında İngiltere Rekabet ve Piyasa İdaresi’ne değerlendirme için sunulan anlaşmadan daha farklı bir yapıya bürünüyor ve İngiliz yasalarına uygun hâle geliyor.”

Birleşme gerçekleşirse Microsoft, “önümüzdeki 15 yıl içinde piyasaya sürülecek tüm mevcut ve yeni Activision Blizzard PC ve konsol oyunlarının bulut akış haklarını, önde gelen küresel oyun yayıncılarından biri olan Ubisoft Entertainment SA’ya devredecek. Söz konusu devir, kalıcı olacak. Bu, Microsoft’un Activision Blizzard oyunlarını Xbox Cloud Gaming’e özel hale getiremeyeceği veya bunların rakip hizmetlerde nasıl yayınlanacağı konusunda herhangi bir söz sahibi olamayacağı anlamına geliyor. Ayrıca Ubisoft’un, Apple ve diğer Windows olmayan sistemlerde Activision Blizzard bulut oyun hizmetleri sunması da mümkün olacak.

Brad Smith, Microsoft’un Ubisoft ile yaptığı anlaşmanın koşullarıyla ilgili olarak ise şu ifadeleri kullandı: “Ubisoft, Activision Blizzard’ın oyunlarına ilişkin bulut akış hakları için Microsoft’a tek seferlik bir ödeme yoluyla ve kullanıma dayalı fiyatlandırmayı destekleyen bir seçenek de dahil olmak üzere pazara dayalı toptan fiyatlandırma mekanizması aracılığıyla ödeme yapacak.”

Ubisoft’tan yapılan açıklamada ise eğer anlaşma onaylanırsa Activision Blizzard oyunlarına çok sayıda serviste erişilebileceği belirtildi. Daniel O’Connor imzasıyla yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer alıyor: “Oyuncular, tek bir Ubisoft+ Multi Access aboneliğiyle, yakında PC, Xbox konsolları ve Amazon Luna dahil olmak üzere birden fazla platformda ve Ubisoft+ Classics aracılığıyla PlayStation platformunda en sevdikleri Ubisoft ve Activision Blizzard oyunlarını oynayabilecekler.”

Microsoft Activision anlaşması CMA tarafından bulut oyun tekeli endişeleriyle engelleniyor

CMA (Rekabet ve Piyasa İdaresi), bu yılın başlarında önerilen birleşmeyi, bulut oyun tekeli endişelerini birincil sorun olarak öne sürerek engellemişti. Ancak ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) birleşmeyi engelleme yönündeki itirazını kaybetmesinin ardından CMA, müzakereleri 29 Ağustos’a kadar uzatmayı kabul etmişti. Temmuz ayında CMA tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanılmıştı: “Bugüne kadar yapılan tartışmalara göre, her iki taraf da (Microsoft ve CMA), Microsoft’un yeniden yapılandırılmış bir işlem bildiriminde bulunmasının, CMA’nın tespit ettiği endişeleri giderebileceğine inanıyor.”

CMA, Microsoft Activision anlaşmasıyla ilgili kararın 18 Ekim’de verilmesinin planlandığını açıkladı. CMA CEO’su Sarah Cardell, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Bu yeşil ışık değil. Yeniden yapılandırılan anlaşmanın ayrıntılarını ve bunun rekabet üzerindeki etkisini, üçüncü tarafların yorumları da dahil olmak üzere dikkatli ve objektif bir şekilde değerlendireceğiz. Hedefimiz değişmedi; bu yeni anlaşmayla ilgili gelecekteki herhangi bir karar, büyüyen bulut oyun pazarının, yeniliği ve seçeneği teşvik eden açık ve etkili rekabetten yararlanmaya devam etmesini sağlayacaktır.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER