Teknoloji

microSD Express ile küçük bellek kartlarında veri transferi hızlanıyor

SD Association, microSD Express adını taşıyan yeni transfer formatını duyurdu. Bu format sayesinde akıllı telefonlarda ve diğer cihazlarda kullanılan küçük bellek kartlarının transfer hızları 985 Mb/sn.’ye kadar çıkabiliyor. Tıpkı SD Express‘te olduğu gibi, bu formatta da PC’lerde yüksek hızlı SSD’lere güç vermek için kullanılan NVMe 1.3 ve PCIe 3.1 arayüzlerinden yararlanılıyor.

microSD pinlerinin ikinci sırasına yerleştirilen teknoloji, kartların yeni nesil cihazlarda daha hızlı çalışmasını sağlıyor. Ancak diğer taraftan da mevcut microSD teknolojisiyle çalışan cihazlar için de destek sunulmuş oluyor.

Daha hızlı çalışacak olan yeni microSD kartlar aynı zamanda daha az güç tüketecek. Bu durumu mümkün kılan PCIe 3.1’in varlığı olurken, “Bus Mastering” gibi özellikler de yeni dönemde kullanıcılara sunulacak. Bu özellik sayesinde microSD kartlar işlemciye gerek kalmadan diğer bileşenlerle daha hızlı iletişim kurabiliyor. Bu sayede çoklu görev sürecinde sürat yükseliyor.

Küçük ve son derece hızlı 1 TB kapasiteli microSD kartların varlığı, diğer cihazlar için de çok büyük bir potansiyel anlamına geliyor. Bu sayede daha küçük boyutlu yeni kameraların veya RAW formatında video kaydı yapabilen akıllı telefonların üretilmesi mümkün olabilir. Daha az ağırlıkla daha yüksek çözünürlüklü video kaydı yapabilme imkanının drone’lar için de cezbedici olduğunu belirtmekte fayda var.

Yeni dönemin başlaması için bellek üreticisi şirketlerin microSD Express formatını destekleyen bellek kartları üretmesi ve cihaz üreticilerinin de bu formata uygun cihazlar çıkarması gerekiyor. Bu dönüşümün biraz zaman alabileceğini belirtmekte fayda var.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER