Teknoloji

Meta Threads’te bazı kelimelerle arama yapılmasını engelliyor

meta threads

Görünen o ki, Meta Threads’in bir süre önce duyurulan anahtar kelime ile arama özelliğini tüm konu başlıkları için çalıştırmıyor. Uygulama hâlihazırda bazı “potansiyel olarak hassas” kellimeler için yapılan aramaları engelliyor. Bunlar arasında “aşı”, “covid” ve daha önce Meta’nın platformlarında yanlış bilgiyle ilişkilendirilen diğer kelimeler yer alıyor.

Söz konusu sınırlama, Meta’nın en yeni uygulamasında yanlış bilgilerin yayılmasını engellemeye yönelik bir hamle olarak değerlendirilebilir. Şirket, “covid”, “koronavirüs”, “covid-19”, “aşılar” ve “covid aşıları” dahil olmak üzere covid ve aşıyla ilgili bir dizi terimin yanı sıra potansiyel olarak hoş olmayan içeriklerle ilişkili diğer terimleri de engelledi.

Konuyla ilgili olarak Meta tarafından The Washington Post’a yapılan açıklamada, sınırlama doğrulandı ve bunun geçici bir önlem olduğu belirtildi. Açıklamada “Arama işlevi, potansiyel olarak hassas içeriği gösterebilecek anahtar kelimeler için sonuçları geçici olarak sağlamaz” ifadesi yer alıyor. Threads’in de tepe yöneticisi Instagram’ın şefi Adam Mosseri ise Twitter’da yaptığı paylaşımda “Şirket son hatalardan ders almaya çalışıyor ve aramayı başlatırken dikkatli olmaya yönelmenin daha iyi olduğuna inanıyor” şeklinde konuştu.

Meta’nın geçmişi, şirketin Threads’de arama konusunda dikkatli olmak için iyi nedenleri olduğunu gösteriyor. Instagram araması, yanlış bilgi taşıyıcısı ve kullanıcıları komplocu tavşan deliklerine yönlendirme yeteneği nedeniyle geniş çapta eleştirildi. Uygulamanın araması, özellikle “aşı” ve “5G” gibi basit sorgular için en iyi sonuçlarda komplo çığırtkanlığı yapan aşı karşıtı hesapları tanıttığı salgının ilk günlerinde silah haline getirildi.

Aynı zamanda, Meta’nın artık “potansiyel olarak hassas” anahtar kelimeler içeren tüm aramaları, hatta kurallara aykırı içerik barındırmayan gönderileri bile engellemeyi seçtiğini söylüyor. Bu aynı zamanda sosyal medya şirketinin geçmişte benimsediğinden çok daha agresif bir yaklaşım içinde olduğunu gösteriyor.

Meta daha önce hem Facebook hem de Instagram’da sınırlı arama işlevselliğine sahipken, şirket genellikle arama terimlerinin QAnon ile ilgili belirli hashtag’ler gibi açıkça kurallara aykırı içeriklerle ilişkilendirildiği durumlarda müdahale ediyordu. Diğer durumlarda şirket, aşılar gibi konulara ilişkin arama sonuçlarını temizlemek için çalıştı ve kullanıcıları resmi kaynaklara yönlendiren uygulama içi duyuruları devreye soktu.

Meta Threads’in çıkışı için aceleci davranmıştı

Meta Threads’in çıkışı ve geliştirme sürecinde ne kadar aceleci davrandığını da bu “sansür” ile göstermiş oluyor. Uygulama, az sayıda Instagram mühendisinin çalışmalarına başlamasından yaklaşık 5 ay sonra kullanıcılarla buluşmuştu. Bu da Threads’in çok sayıda önemli özellik olmadan yola çıkmasına neden olmuştu. Meta Threads’in Instagram ile aynı güvenlik politikalarına sahip olduğunu belirtse de, Twitter’a (ya da yeni adıyla X’e) benzeyen uygulama için tercih ettiği moderasyon politikaları konusunda net bir bilgi vermiş değil.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER