Teknoloji

Meta artırılmış gerçeklik hedefleri için lens şirketi Luxexcel’i satın aldı

meta metaverse luxexcel

Facebook ana şirketi Meta, akıllı gözlük konusunda uzmanlaşmış Hollandalı bir girişim olan Luxexcel’i satın aldı. Satın alma haberi ilk önce De Tijd tarafından bildirildi ve daha sonra TechCrunch tarafından onaylandı.

Satın alma haberiyle ilgili olarak bir Meta sözcüsü, “Luxexcel ekibinin Meta’ya katılarak iki şirket arasındaki mevcut ortaklığı derinleştirmesinden heyecan duyuyoruz.” dedi. Şirket, anlaşmanın finansal şartlarını açıklamadı.

2009 yılında kurulan Luxexcel, hayatına reçeteli lens üreticisi olarak başladı. Daha yakın zamanlarda ise şirket, artırılmış gerçeklik alanında adından söz ettirmişti. 2021’in başında WaveOptics adlı şirketle bir iş ortaklığı kurmuştu. Aynı yıl ekran üreticisi Snap, bu şirkete satın almak için 500 milyon dolar ödemişti. TechCrunch’ın belirttiği gibi, Luxexcel’in Meta ile daha önce şirketin Project Aria AR gözlükleri üzerinde çalıştığına dair söylentiler de var.

Satın alma, Meta’nın Supernatural geliştiricisi Within’i satın almasıyla ilgili olarak Amerikan Federal Ticaret Komisyonu’nun düzenleyici incelemesiyle karşı karşıya kalmasıyla aynı zamanlarda. Kuruluş, anlaşmayı engellemek için temmuz ayında Meta’ya dava açmıştı.

Sosyal medya devi, metaverse emellerini ilerletmek için ne kadar para harcadığı konusunda da eleştirilerle karşı karşıya bulunuyor. Ekim ayında, 11 bin çalışanını işten çıkarmasından bir ay önce Meta, yatırımcılara sanal ve artırılmış gerçeklik birimi Reality Labs’in 2022’de 9 milyar dolardan fazla zarar ettiğini söylemişti. Üstelik bölümün 2023’teki işletma zararlarının ise yıldan yıla daha da artacağı tahmininde bulunmuştu.

İLGİLİ HABERLER