Teknoloji

Meta Avrupa için hedeflenmiş reklam politikasında değişiklik planlıyor

meta verified

Meta kişiselleştirilmiş, hedeflenmiş reklamlarından bazılarını Avrupa Birliği’ndeki kullanıcılar için önceden tercih edilebilen, isteğe bağlı bir seçenek haline getirmeyi planlıyor. Eğer AB bu teklifi kabul ederse; şirket, sosyal platformlarını kullananların yaptıklarına göre reklam hedeflemesine izin verip vermemeyi seçmelerini sağlayacak düzenlemeleri yapmak için üç ay veya daha uzun süreye ihtiyaç duyulacağını belirtiyor.

Şirketin teklifi, kişisel verilerin Avrupa gizlilik yasaları uyarınca reklamlar için kullanılması konusunda AB ile devam eden mücadelenin sona ermesini amaçlıyor. Hâlihazırda Meta platformlarının AB’deki kullanıcıları, katılmayı seçmek yerine bu tür bir hedeflemeyi devre dışı bırakabilir.

Hedeflemeyi devredışı bırakanlar için şirket, kullanıcıların genel konumu ve yaş aralığı gibi bazı daha geniş demografik verileri kullanarak reklamları hedeflemeye devam ediyor. Muhtemelen, şirketin yeni teklifi de genelleştirilmiş hedeflemeye izin veriyor. Ancak kesin bir şey söyleyebilmek için ayrıntıları beklemek gerekiyor.

Meta’nın bir zamanlar durdurulamaz gibi görünen gelir artışı, ekonomik sıkıntılar ve Apple’ın uygulama takibini engellemeyi mümkün kılması nedeniyle geçtiğimiz yıl itibarıyla sekmeye uğramıştı. Kullanıcıların kendi uygulamalarında yaptıklarına bağlı olarak şirketin hedeflemesini sınırlayan düzenlemeler, ana gelir kaynağı olan reklamlara yönelik bir darbe olarak değerlendirilebilir.

Meta’ya Avrupa’da büyük cezalar kesilmişti

Bu yılın başlarında, İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), hem Instagram hem de Facebook’ta kullanıcı verilerini işlemesi nedeniyle şirkete 400 milyon doların üzerinde para cezası verdi. Daha yakın bir zamanda DPC, Meta’ya kullanıcı verilerini ABD’ye aktarması nedeniyle Avrupa için rekor bir miktar olan 1.3 milyar dolarlık bir ceza verdi ve DPC bunun GDPR kapsamında vatandaşların mahremiyetini ihlal edebileceğini söyledi.

Şirketin yeni uygulaması Threads, Meta’nın GDPR’ye uygun olduğunu söylediği uygulamasının AB’nin Dijital Piyasalar Yasası gereksinimlerini de karşılayıp karşılamadığından emin olmadığı için “düzenleyici belirsizlik” nedeniyle Avrupa’da yayınlanmamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER