Ulaşım

Mercedes 2030 itibarıyla sadece elektrikli otomobil satma hedefinden vazgeçti

mercedes elektrikli otomobil

Mercedes, 2030 itibarıyla sadece elektrikli otomobil satma planında revizyona gitti ve bunun mümkün olmayacağını açıkladı. Söz konusu açıklama, satış büyümesindeki yavaşlamanın ardından küresel otomotiv endüstrisinin tamamen elektrikli gelecek konusunda daha karamsar hissettiğinin son kanıtı olarak değerlendirilebilir.

Mercedes bundan sadece üç yıl önce şarj edilebilir güç aktarma organları konusunda oldukça iyimser bir tablo çizmiş ve 2030’a kadar sadece elektrikli araçlar satacağını belirtmişti. O dönemde şirket, gazla çalışan araçları tamamen kullanımdan kaldıracağını ve “piyasaların izin verdiği yerlerde” uyarısını da ekleyeceğini açıklamıştı.

Ancak artık pazarın Mercedes’in bu planı uygulamasına izin vermediği görülüyor. Şirketin dördüncü çeyreğe ait finans raporunda, satışların sadece yüzde 50’sinin elektrikli olmasının beklendiği belirtiliyor. Bu da bir zamanlar çizilen pembe tablonun önemli ölçüde değiştiğini gösteriyor. Benzinli ve hibrit araçların önümüzdeki yıllarda da şirketin geleceğinin bir parçası olmaya devam edeceği anlaşılıyor.

Mercedes’in finans raporunda konuyla ilgili olarak şu ifadeler yer alıyor: “Müşteriler ve pazar koşulları dönüşümün hızını belirleyecek. Şirket, 2030’lu yıllara kadar ister tamamen elektrikli aktarma organları ister elektrikli içten yanmalı motor olsun, farklı müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilecek konumda olmayı planlıyor.”

Şirketin CEO’su Ola Källenius, Reuters’e verdiği demeçte, elektrikli otomobil satışlarındaki büyümenin Kuzey Amerika’yı geride bıraktığı Avrupa’da bile Mercedes’in yakın zamanda yalnızca elektrikli otomobil satışlarına geçmeyi beklemediğini dile getirdi. Källenius, “2030’da bu oran tabii ki tüm Avrupa pazarında yüzde 100 olmayacak, ancak muhtemelen Mercedes tarafında da olacak” şeklinde konuştu.

Mercedes elektrikli otomobil pazarının geleceğine temkinle bakan tek üretici değil

Mercedes elektrikli otomobil pazarının geleceği konusunda biraz daha temkinli ifadeler kullanan tek şirket değil. Tesla CEO’su Elon Musk, şirketin 2024’te önemli ölçüde daha yavaş satış büyümesine hazırlandığı konusunda uyarırken, Rivian ve Lucid gibi yalnızca elektrikli araçlara yönelik şirketler bu yıl üretimin sabit kalmasını beklediklerini açıklamışlardı. GM ve Ford gibi diğer şirketler fabrika inşaatını ertelemiş veya modelleri iptal etmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER