Ulaşım

Mercedes’ten yeni elektrikli otomobil: Concept CLA Class tanıtıldı

mercedes concept cla class

Mercedes Concept CLA Class adını taşıyan yeni elektrikli otomobilini gözler önüne çıkardı. Adından da anlaşılacağı üzere “konsept” aşamasında olan otomobilin “üretiminin yakın olduğu” belirtildi. Concept CLA Class’ın en dikkat çekici yönleri ise uzun menzil ve 800 volt mimarisi sayesinde hızlı şarj vadetmesi.

Dört kapılı bir sedan olan Concept CLA Class, Mercedes’in Modüler Mimari (MMA) serisinin ilk üyesi olma özelliğini taşıyor. Bu seride iki SUV ve bir adet de sedan ve station wagon melezi olarak tanımlanabilecek “Shooting Brake” formunda bir araç kullanıcıların karşısına çıkacak. CLA Class’ın üretimi için çarkların 2024’ün sonları itibarıyla dönmeye başlaması bekleniyor.

MMA, otomobil üreticisinin giriş seviyesi CLA Class araçları için tamamen yeni bir “önce elektrikli” tasarım olarak geliştirildi. Konsept, 185 inç uzunluğundaki şirketin mevcut CLA sedanıyla neredeyse tamamen aynı boyutta ve havada mümkün olduğunca temiz bir şekilde hareket etmek için tasarlanmış yumuşak yumurta benzeri bir şekle sahip (Mercedes’in sunabileceği gibi kaporta diğer EV’lerden daha uzun) ICE motorlarıyla da). Aynı zamanda muhtemelen son aşamada vazgeçilecek bir dizi konsept otomobil detayını da (tuhaf tekerlekler, LED aydınlatma vb.) barındırıyor.

CLA Class, diğer Mercedes-Benz EV’lere kıyasla kaba güce daha az önem veriyor ve bunun yerine verimlilik ve şarj hızlarına odaklanıyor. Bu amaçla, 800 voltluk bir mimari ve Vision EQXX konseptinden ödünç alınan (“yüzde sıfıra yakın” nadir toprak malzemeleri içeren) arkaya monteli tek bir 235HP motor kullanıyor. Soğuk hava EV menzilini ciddi şekilde etkileyebileceğinden, kışın pilleri (ve yolcuları) sıcak tutmak için yeni bir ısı pompası da bulunuyor.

Mercedes Concept CLA Class 750 kilometre yol gidebilecek

Concept CLA Class tamamen dolu bataryayla WLPT standardına göre 750 kilometre, EPA standardına göre ise 644 kilometre yol katedebiliyor. Buna ek olarak, sadece 15 dakikalık bir şarj işlemi, otomobilin 322 kilometre yol gidebilmesi için yeterli oluyor. Mercedes batarya kapasitesi konusunda bilgi vermese de, kapasitenin 100 kWh’ten düşük olduğu tahmin ediliyor. Merecedes’in daha uygun fiyatlı ancak daha az verimli bir batarya seçeneği sunacağını belirtmekte de fayda var.

mercedes concept cla class

İç kısımda zeminde su soğutmalı işlemci, gümüş renkli deri koltuklar, oymalı açılır tavan ve gösterge paneli çapında birkaç “Süper Ekran” da dahil olmak üzere muhtemelen gün ışığını göremeyecek çok sayıda konsept otomobil dokunuşu dikkat çekiyor. Yine de üretim versiyonunun diğer Mercedes-Benz EQ elektrikli modellerle uyumlu bazı tasarım dokunuşlarına ve nispeten lüks bir iç mekana sahip olması muhtemel.

mercedes concept cla class

Mercedes Concept CLA Class, üçüncü seviye otonom sürüş desteği de sunacak. Ancak bu destek otomobil piyasaya çıktığında mevcut olmayacak ve daha sonra eklenecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER