EğlenceManşetler

McLaren 2023 yılında Formula E serisine gireceğini duyurdu

mclaren formula e

Formula E 3. nesil araçlarının ilk kez pistlere çıkacağı gelecek sezon için haberler artmaya başlıyor. En büyük beklentilerden biri de gerçeğe dönüştü. Berlin E-Prix öncesinde, McLaren Racing dokuzuncu sezonunda Formula E’ye giriş yapacağını duyurdu. Rekabetin daha da artmasının beklendiği yeni sezon için rekabetçi bir ekip kurma taahhüdünde bulundu. Şirketin tamamen elektrikli yarış serisine geleceğine dair söylentiler haftalar önce ortalıkta dolanmaya başlamıştı.

Haberlere göre McLaren, Mercedes-EQ Formula E Takımını satın alacak. Mevcut takım patronu Ian James, “pürüzsüz bir geçiş” sağlamak amacıyla görevinin başında kalacak. Mercedes-EQ şu anki dünya şampiyonu takım konumunda bulunuyor. Ayrıca sürücü Nyck de Vries’ın sürücüler şampiyonluğu sayesinde 2021 sezonunu çifte kupayla kapatmıştı.

McLaren Racing CEO’su Zak Brown, Mercedes’in inşa ettiği “sınıfında lider” Formula E takımına yeni bir yuva sağlamanın “tatmin edici” olduğunu söyledi. Henüz bir sürücü kadrosu hakkında bilgi yok, ancak de Vries’in takım arkadaşı Stoffel Vandoorne gelecek sezon DS Penske’ye geçecek.

Brown yaptığı açıklamada, “McLaren Racing, hayranlarımıza, ortaklarımıza ve insanlarımıza heyecanlanmak, eğlendirmek ve ilham vermek için yeni yollar sağlayarak her zaman en iyi ve teknolojinin en ileri noktasında rekabet etmeye çalışır.” dedi. “Formula E, tüm yarış serilerimiz gibi tüm bu kriterleri karşılıyor.”

McLaren Formula yarışlarına yabancı bir takım değil. F1’deki en eski ikinci aktif takım olarak, ilk kez 1966’da Monaco’da sahneye çıktı. 70’ler, 80’ler ve 90’larda 12 bireysel sürücü şampiyonluğu ile sekiz takımlar şampiyonluğu kazandı. En son kupa kazanan sezonu, Lewis Hamilton’ın ilk şampiyonluğunu kazandığı 2008’di ve bunu oldukça dramatik bir şekilde yapmıştı.

Ayrıca McLaren, off-road Extreme E serisinde yarıştığı için elektrikli araçlarla yarış deneyimine de sahip. Bu yarış serisi, 2021’de ilk kez çıktı ve hâlen emekleme aşamasında. Ancak Formula E ve Formula 1 gibi, Extreme E de FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) tarafından onaylanmıştır. Ayrıca McLaren,  40 yıllık bir aradan sonra 2021’de geri döndüğü açık tekerlekli bir seri olan IndyCar’da, Arrow McLaren SP takımı olarak iki araca sahip. Bu takım, Arrow Electronics, McLaren Racing ve Schmidt Peterson Motorsports arasında ortak bir çalışmanın ürünü niteliğini taşıyor.

McLaren, gelecek sezon Formula E’ye giren önemli bir üretici olarak Maserati’ye katılıyor. Maserati geçtiğimiz ocak ayında seriye katılacağını duyurmuştu. Nisan ayında Monako merkezli ROKiT Venturi Racing ile bir ortaklık yaptığını açıklamıştı. Ayrıca Nissan, yakın zamanda 2018’den beri ortak olduğu e.dams ekibinin tüm sahipliğini aldı. Bu hafta sonu Berlin E-Prix’inden önce, Alman takımı ABT Sportsline gelecek sezon Formula E’ye dönme planlarını açıkladı. Avalanche Andretti ise 2023’ten itibaren Porsche güç aktarma organlarını kullanacağını duyurdu.

İLGİLİ HABERLER