Eğlence

Formula E 30 saniyelik hızlı şarj molalarını deneyecek

formula e

Şarj konusu elektrikli otomobil deneyiminin en can sıkıcı yönü olarak değerlendirilebilir. Ancak FIA bu duraklamaları biraz daha dikkat çekici hâle getirmeyi hedefliyor. Elektrikli araçların yarıştığı Formula E şampiyonasının dokuzuncu sezonunda bazı yarışlarda “Attack Charge” (Atak Şarjı) olarak adlandırdığı yeni bir teknolojiyi deneyecek.

Bu teknoloji 600 kW kapasiteli ateşleyicisi sayesinde araçlara 30 saniye içinde 4 kWh güç aktarabiliyor. Pilotların bu teknolojiyi kullanmak için durması zorunlu olacak. Ancak bunun karşılığında yarışın ilerleyen kısımlarında sürücülere iki adet “genişletilmiş” Atak Modu periyodu sunulacak.

Yeni hızlı şarj teknolojisi, yeni sezonla birlikte kullanılacak üçüncü nesil araçların bir parçası olacak. Sürücülere anlık güç artırımı yapma imkanı sunan mevcut Atak Modu ise yeni şarj teknolojisinin test edilmediği yarışlarda yine devrede olacak.

Modifiye edilen Atak Modu’nun aslında planlandığı şekilde sunulmadığını belirtmek gerekiyor. The Race’in haberine göre, FIA aslında pit stop’ları yeniden canlandırmayı planlıyordu. Ancak bunun için gerekli sistemin hazır olmaması nedeniyle şimdilik bu Atak Modu kullanılacak.

Yeni Formula E sezonunda başka değişiklikler de yolda

Yeni Formula E sezonunda başka değişiklikler de uygulanacak. Daha önce süre sınırıyla koşulan yarışlar, belirli bir tur sayısı üzerinden gerçekleştirilecek. Eğer yarış sırasında güvenlik aracı devreye girerse veya çok sayıda sarı bayrak sallanırsa yarış yönetimi ekstra turlar ekleyebilecek. Takımlara en az iki adet birinci antrenman seansı gerçekleştirme imkanı sağlanacak. Böylelikle çaylak pilotların öğrenme sürecinin de hızlanması hedefleniyor.

Yeni Formula E sezonu 2023’ün ocak ayında başlayacak. İlk yarış Meksika’nın başkenti Mexico City’de gerçekleştirilecek.

İLGİLİ HABERLER