Manşetler

Elon Musk’ın Twitter’ı satın alması Mastodon’a yaradı

mastodon

Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasının platformda neleri değiştireceği şu an için belirsizliğini koruyor. Ancak Twitter’a alternatif servislerden biri, şimdiden dikkat çekici sayıda kullanıcı çekmeyi başarmış durumda. “İnternetin merkezsiz en büyük sosyal ağı” olarak tanımlanan açık kaynaklı sosyal medya servisi Mastodon, Musk’ın Twitter’ı satın aldığının duyurulmasının ardından çok sayıda kullanıcı kazandı. Konuyla ilgili açıklamayı platformun kurucusu yaptı.

Twitter’ın Elon Musk tarafından satın alınması, mikro blog servisinin hem kullanıcıları hem de çalışanları arasında endişe yaratmış durumda. Bu endişenin temelinde Musk’ın daha “gevşek” bir içerik moderasyonu planladığını işaret etmesi yatıyor. Twitter’ı beklediği düşünülen bu büyük değişim, tahmin edilebileceği üzere bir kopuşu da beraberinde getirecek gibi görünüyor.

Twitter’a küsen kullanıcıların ilk tercihi ise Mastodon olmuşa benziyor. Sosyal medya platformundan verilen bilgiye göre, Musk’ın Twitter’ı satın aldığının açıklanmasının ardından saatler içinde Mastodon’a 41 bin 287 kullanıcı giriş yaptı. Platformun kurucusu Eugen Rochko, bunların 30 binin yeni kullanıcılar olduğunun altını çizdi.

Rochko, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “İşin komik tarafı şu ki, 2016’da uzun yıllardır kullancısı olduğum Twitter’ın ‘tartışmalı’ bir milyardere satılabileceğine dair haberlerin ardından ‘merkezsiz’ bir sosyal medya alanı aramaya başlamıştım. Bu arayışım beni Mastodon’u kurmaya yöneltti. Tabii ki Twitter’ın o dönemdeki berbat ürün kararları da süreçte etkili olmuştu. Günümüzde de insanlar, benzer kaygılarla Mastodon’a yöneliyor.

Analiz şirketi Sensor Tower’ın verileri, sosyal ağın iOS ve Android uygulamalarının kullanıcılarının da arttığını gösteriyor. Bu haftanın başından bu yana uygulamaların 5000 defa indirildiği belirtilirken, bunun uygulamaların toplam indirme sayılarının neredeyse yüzde 10’una tekabül ettiğine de dikkat çekiliyor.

Mastodon daha önce de Twitter’daki kaos ortamlarından nemalanmıştı. Twitter’ın 2017’de yanıtlarda kullanıcı isimlerini karakter sınırlamasından çıkarmasının ardından oluşan tepki, Mastodon’a yeni kullanıcı olarak yansımıştı. 2019’da Twitter’ın moderasyon politikalarına tepki gösteren Hindistanlı kullanıcıların tercihi de Mastodon olmuştu. Musk’ın Twitter’ı satın almasının ardından oluşan dalganın uzun ömürlü ve kalıcı olup olmayacağını görmek için beklemek gerekiyor. Bu noktada Musk’ın Twitter’ı satın alma sürecinin resmi onayların ardından tamamlanacağını belirtmekte de fayda var.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER