Teknoloji

Mark Zuckerberg: Tim Cook’un sosyal medya kullanıcılarını “ürün” olarak tanımlaması saçma

Mark Zuckerberg: Tim Cook’un sosyal medya kullanıcılarını “ürün” olarak tanımlaması saçma
Haberleri Kaçırma! Teknoblog'u Google Arama'da tercihli kaynağın yap ve En Çok Okunan Haberler'de bizi daha sık gör.
Tercihli Kaynak Ekle

mark-zuckerberg-facebook-191212

Apple CEO’su Tim Cook’un “Çevrim içi bir servis ücretsiz olduğunda kullanıcılar müşteri olmuyor. Ürün oluyor.” sözlerine yanıt en büyük sosyal ağ olan Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg’den geldi. Facebook’un Internet.org projesi için Time’a konuşan Zuckerberg, Cook’un reklam destekli sosyal ağların kullanıcılar için kötü olduğuna dair sözlerini “saçma bir konsept” olarak tanımladı.

Zuckerberg reklam temelli bir iş modelinin kullanıcılardan uzaklaşma anlamına geldiği şeklinde bir algı oluştuğunu ve bunun kendisini hayal kırıklığına uğrattığını belirtti. Facebook CEO’su “Eğer Apple kullanıcılarının yanında olsaydı, ürünlerini çok daha ucuza satardı.” diyerek Cupertino merkezli şirkete büyük bir taş attı.

Facebook CEO’su Zuckerberg, bu sözleri Tim Cook’un geçtiğimiz eylül ayında yaptığı bir açıklamaya cevap olarak sarfetti. Apple CEO’su ünlülerin özel fotoğraflarının iCloud’dan çalınmasının ardından yaptığı açıklamada kullanıcı verilerinin ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) için bir define sandığına dönüşmemesi gerektiğini belirtmiş ve kullanıcılara ücretsiz servislerden uzak durmalarını tavsiye etmişti. Bu şirketlerin nasıl para kazandığının takip edilmesi gerektiğini söyleyen Cook, paranın izi takip edildiği zaman bu şirketlerin kullanıcı verileri üstünden para kazandığının görüleceğini ifade etmişti.

Cook açıklamasında doğrudan bir şirket ismi vermese de, hedef tahtasına Google ve Facebook’u oturttuğu herkes tarafından anlaşılmıştı. Google Başkanı Eric Schmidt de ekim ayında yaptığı bir açıklamada Cook’a yanıt vermiş ve şirketinin piyasadaki en iyi şifreleme standartlarına sahip olduğunu dile getirmişti. Schmidt, Apple CEO’sunun rakipleri konusunda doğru bilgilendirilmediğini de sözlerine eklemişti.

Günün Öne Çıkan Fırsatları

300 Hz ekranlı Game Garaj Slayer R9T, sepette 10.049,90 TL ucuzluyor
300 Hz ekranlı Game Garaj Slayer R9T, sepette 10.049,90 TL ucuzluyor
Satın Al
LG S40T soundbar ile 300 W ses, sepette 7.318,80 TL
LG S40T soundbar ile 300 W ses, sepette 7.318,80 TL
Satın Al
Google TV’li Next Stick 4K sepette 464,55 TL indirimli
Google TV’li Next Stick 4K sepette 464,55 TL indirimli
Satın Al
43 dB ANC’li QCY H3 kulaküstü kulaklık sepette 1.398 TL
43 dB ANC’li QCY H3 kulaküstü kulaklık sepette 1.398 TL
Satın Al
Havit TW984 ANC kulaklık, yüzde 15 sepet indirimiyle 636,65 TL
Havit TW984 ANC kulaklık, yüzde 15 sepet indirimiyle 636,65 TL
Satın Al
Tümünü Gör Daralt
Tüm Fırsatları Gör

REKLAM — Bu içerikte satış ortaklığı bağlantıları bulunmaktadır. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alışverişlerden Teknoblog komisyon kazanabilir.

Reklam temelli sosyal ağlara karşı yıllardır oluşan muhalefet, geçtiğimiz aylarda ortaya “reklam satmama” sözünü veren Ello’yu çıkarmıştı. Ello teknoloji dünyasında ilgiyle karşılansa da, Zuckerberg’in bu heyecandan nasiplendiğini söylemek mümkün değil. Ello’nun mevcut iş modeliyle büyümesinin mümkün olmadığını söyledi ve tüm insanları birleştirmek isteyen bir serviste kullanıcılardan para talep edilemeyeceğinin altını çizdi.

Teknoblog artık WhatsApp'taGünün en iyi teknoloji fırsatları ve kaçırmamanız gereken büyük haberler, telefonunuza gelsin.
Kanala Katıl