Teknoloji

Mark Zuckerberg: Tim Cook’un sosyal medya kullanıcılarını “ürün” olarak tanımlaması saçma

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

mark-zuckerberg-facebook-191212

Apple CEO’su Tim Cook’un “Çevrim içi bir servis ücretsiz olduğunda kullanıcılar müşteri olmuyor. Ürün oluyor.” sözlerine yanıt en büyük sosyal ağ olan Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg’den geldi. Facebook’un Internet.org projesi için Time’a konuşan Zuckerberg, Cook’un reklam destekli sosyal ağların kullanıcılar için kötü olduğuna dair sözlerini “saçma bir konsept” olarak tanımladı.

Zuckerberg reklam temelli bir iş modelinin kullanıcılardan uzaklaşma anlamına geldiği şeklinde bir algı oluştuğunu ve bunun kendisini hayal kırıklığına uğrattığını belirtti. Facebook CEO’su “Eğer Apple kullanıcılarının yanında olsaydı, ürünlerini çok daha ucuza satardı.” diyerek Cupertino merkezli şirkete büyük bir taş attı.

Facebook CEO’su Zuckerberg, bu sözleri Tim Cook’un geçtiğimiz eylül ayında yaptığı bir açıklamaya cevap olarak sarfetti. Apple CEO’su ünlülerin özel fotoğraflarının iCloud’dan çalınmasının ardından yaptığı açıklamada kullanıcı verilerinin ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) için bir define sandığına dönüşmemesi gerektiğini belirtmiş ve kullanıcılara ücretsiz servislerden uzak durmalarını tavsiye etmişti. Bu şirketlerin nasıl para kazandığının takip edilmesi gerektiğini söyleyen Cook, paranın izi takip edildiği zaman bu şirketlerin kullanıcı verileri üstünden para kazandığının görüleceğini ifade etmişti.

Cook açıklamasında doğrudan bir şirket ismi vermese de, hedef tahtasına Google ve Facebook’u oturttuğu herkes tarafından anlaşılmıştı. Google Başkanı Eric Schmidt de ekim ayında yaptığı bir açıklamada Cook’a yanıt vermiş ve şirketinin piyasadaki en iyi şifreleme standartlarına sahip olduğunu dile getirmişti. Schmidt, Apple CEO’sunun rakipleri konusunda doğru bilgilendirilmediğini de sözlerine eklemişti.

Reklam temelli sosyal ağlara karşı yıllardır oluşan muhalefet, geçtiğimiz aylarda ortaya “reklam satmama” sözünü veren Ello’yu çıkarmıştı. Ello teknoloji dünyasında ilgiyle karşılansa da, Zuckerberg’in bu heyecandan nasiplendiğini söylemek mümkün değil. Ello’nun mevcut iş modeliyle büyümesinin mümkün olmadığını söyledi ve tüm insanları birleştirmek isteyen bir serviste kullanıcılardan para talep edilemeyeceğinin altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER