Teknoloji

macOS Sonoma, Windows oyunlarının kapısını Mac kullanıcılarına aralıyor

macos sonoma oyun modu

Mac’ler genellikle iş ve yaratıcılık makinesi olarak bilinirler, ancak Apple, yeni macOS Sonoma ile bu algıyı değiştirmeyi hedefliyor. Mac’in bir oyun platformuna dönüşümünün kalbinde, Oyun Modu ve Oyun Portlama Aracı adlı iki heyecan verici özellik yatıyor.

Daha önce Windows oyunlarının macOS üzerinde çalıştırılması, Wine ve Crossover gibi platformlar sayesinde mümkün olabiliyordu. Bu platformlar, Windows yazılımlarını Mac bilgisayarlarda çalıştırabilecek şekilde Microsoft’un işletim sisteminin API’lerini çeviriyordu. macOS Sonoma ile Apple, bu çözümleri doğrudan işletim sistemine entegre ederek, geliştiricilerin PC oyunlarını Mac’e getirmelerini daha da kolaylaştırıyor.

Apple, oyunların Mac’te az veya hiç çaba harcamadan çalışmasına yardımcı olacak yeni bir Oyun Portlama Aracı geliştirdi. Bu araç, popüler açık kaynaklı platform Wine temelli olarak inşa edilmiş. Bu sayede, Windows yazılımlarını Unix ortamlarına (macOS ve Linux gibi) çevirebiliyor.

Oyun Portlama Aracı, sadece oyunların Mac’te çalışmasını sağlamakla kalmıyor. Apple’ın açıkladığına göre, bu araç aynı zamanda DirectX 12’yi Metal 3’e çevirebiliyor. Bunun anlamı, DirectX’in oyun grafiklerini ve seslerini işlemek için kullanılan bir API olduğunu ve Apple’ın Metal API’sine benzer bir işlevi olduğunu söyleyebiliriz.

Bazı oyunlar, kodda tek bir değişiklik olmadan rahatlıkla çalışabiliyor. Apple, bunun için The Medium oyununu örnek gösteriyor. Ancak şirket, aynı donanımla oynandığında, oyunun yerli macOS sürümünün neredeyse iki kat daha fazla kare hızıyla daha iyi çalıştığını belirtiyor.

Oyun Portlama Aracı’nın yanı sıra, geliştiriciler Oyun Modu’ndan da yararlanabilir. Apple’a göre, Oyun Modu aktif olduğunda, “sistem, ön plandaki oyun için oyun deneyimini önceliklendirir.” Bu özellik, AirPods için Bluetooth gecikmesini önemli ölçüde azaltıyor, PlavStation ve Xbox kontrol cihazları için Bluetooth örnekleme hızını ikiye katlıyor ve oyun, daha stabil ve sürekli kare hızlarına yol açarak daha yüksek GPU ve CPU önceliği alıyor.

macOS Sonoma’nın birçok yeniliği içinde, belki de en heyecan verici olanı, Apple’ın Mac’i gerçek bir oyun platformuna dönüştürme arzusudur. Bu amaçla geliştirilen ve Windows oyunlarını kolaylıkla Mac’e taşımayı sağlayan Oyun Portlama Aracı ve Oyun Modu gibi yenilikler, Apple’ın bu alandaki ciddi niyetini gösteriyor. Şu anda geliştiricilere yönelik bir beta olarak mevcut olan macOS Sonoma’nın, resmi sürümünün bu sonbahar bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER