Teknoloji

macOS için harici GPU desteği resmi olarak geldi

macos harici gpu desteğiApple geçtiğimiz haziran ayında macOS’e harici GPU desteğini ekleyeceğini duyurmuştu. Bir yıla yakın zaman sonra, resmi destek geldi. macOS High Sierra için gelen en son güncellemeyle birlikte kullanıcılar farklı sayıda grafik kartlarını Thunderbolt 3 portu üzerinden ekleme imkanı elde ediyor. Böylelikle ek grafik gücü daha fazla güç gerektiren oyunlar veya video düzenleme gibi işlerde kullanılabiliyor. Apple, harici GPU desteğinin kullanım alanlarından biri olarak sanal gerçeklik uygulamalarını öne çıkarmıştı.

Harici GPU desteğinin bazı kısıtlamaları bulunuyor. Öncelikle sadece belirli modeller resmi olarak destekleniyor. Öte yandan Apple sadece bazı AMD Radeon kartlarını destekliyor. Bunlar zaten belirli Mac modellerinde bulunuyor. Aslında bu durum bir GeForce kartının çalışmayacağı anlamına gelmiyor. Söz konusu destek beta formundayken, bazı geliştiriciler Nvidia’nın grafik işlemci birimlerini de çalıştırma fırsatı bulmuştu.

Harici GPU’ları Boot Camp üzerinden Windows’ta kullanmak mümkün olmayacak. macOS çalışırken bilgisayara bağlanmış harici GPU’nun bulunması, her işin yapılabileceği anlamına gelmiyor. Geliştiricilerin harici GPU desteğini etkinleştirmiş olmaları gerekiyor. Son olarak, eğer Mac bilgisayarınız yeteri kadar yeniyse, bu destekten yararlanmanız mümkün olacak. Çünkü harici GPU’ların bağlantısı süper yüksek hızları destekleyen Thunderbolt 3 üzerinden sağlanıyor. Bu port da 2016 ve 2017 model MacBook Pro’larda, 2017 model iMac’lerde ve iMac Pro’larda bulunuyor.

Harici GPU’lar özellikler oyun camiası içinde giderek popülerlik kazanan bir unsur hâline gelmişti. Ancak şimdiye kadar Mac tarafından desteklenmiyordu. Thunderbolt 3 desteği sayesinde esneklik de sağlanmış oluyor. Hareket hâlindeyken hafif bir dizüstü bilgisayar isteyenler, eve geldiklerinde kablosunu bilgisayara bağlayarak grafik açıdan daha güçlü bir sistem elde edebilecekler.

İLGİLİ HABERLER