Teknoloji

macOS Big Sur herkese açık beta sürümü yayınlandı

macos big sur public beta

Apple’ın Mac işletim sisteminin bir sonraki büyük sürümü macOS Big Sur‘un herkese açık beta sürümü yayınlandı. Yeni güncelleme macOS’e beraberinde büyük bir görsel yenilik getiriyor. Aynı zamanda birtakım yepyeni iyileştirmeler ve özellikler de kazandırıyor.

Eğer macOS Big Sur public beta sürümünü yüklemeyi düşünüyorsanız, bunun hâlâ bir beta sürümü olduğunu hatırlatmamız gerekiyor. Yani beklenmedik hatalarla karşılaşabilirsiniz ve sık kullandığınız yazılımlar yeni işletim sistemi sürümüyle henüz uyumlu olmayabilir. Big Sur’u yüklemeden önce tüm önemli belgelerinizin yedeklerini güvenli bir yerlere almayı ihmal etmeyin. Eğer mümkünse, bu beta sürümünü yedekte duran ikinci bir Mac bilgisayara kurun.

Daha sonra Apple Beta Software Program web sitesine gidip Apple’ın beta programına kayıt yaptırmanız gerekiyor. Sonrasında web sitesindeki adımları takip ederek macOS Big Sur herkese açık beta indirme ve kurulum işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Eğer riskleri göze alıp macOS Big Sur beta sürümünü yüklediyseniz, macOS’in önceki sürümlerinden çok daha farklı göründüğünü hemen fark edeceksiniz. Çünkü Apple işletim sisteminin genelinde büyük tasarım değişiklikleri yaptı. Pencerelerde daha fazla beyaz renk kullanılıyor. Tabii ki, koyu modu açarsanız, beyazların yerini siyah tonlar alacaktır. Apple’ın uygulama ikonlarında da kapsamlı yenilikler var ve şimdi daha yuvarlak köşeli kareler biçiminde tasarlanmış. Bu açıdan iOS’in uygulama ikonlarına benziyor. Menü çubuğu şimdi şeffaf ve duvar kağıdıyla bütünleşiyor.

macOS Big Sur herkese açık beta sürümü yayınlandı

Big Sur’da Apple, özel bir Denetim Merkezi de tasarladı. Böylelikle yıllardır iOS’te olan Denetim Merkezi masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara da geliyor. Buradan Wi-Fi ve Bluetooth bağlantılarını yönetmek kolaylaşıyor, Mac için ekran parlaklığı ve ses gibi tüm ayarlar tek bir noktaya geliyor. Bildirim Merkezi de bundan böyle bildirimler ve araç takımları için iki ayrı sekmeden oluşmuyor. Bunların hepsi tek bir panelde toplanıyor.

macOS Big Sur herkese açık beta sürümü yayınlandı

Eğer bir Safari kullanıcısıysanız, orada da büyük değişiklikleri fark edeceksiniz. Artık özelleştirilmiş bir başlangıç sayfası oluşturabilirsiniz. Yer imleri, sık ziyaret edilen web siteleri ve hatta isteğinize uygun olarak seçilmiş duvar kağıtları mevcut. Sekmelerde de birtakım iyileştirmeler dikkat çekiyor. Web sitelerindeki ikon resimleri varsayılan olarak açık biçimde geliyor. Fareyi bir sekme üzerinde beklettiğinizde o web sitesinin küçük bir ön izlemesini de görüyorsunuz. iOS 14’te olduğu gibi, macOS Big Sur’daki Safari de Apple’ın Gizlilik Raporu olarak adlandırdığı bölümü barındırıyor. Burada internet tarayıcısının sizin için engellediği izleyiciler gösteriliyor.

macOS Big Sur herkese açık beta sürümü yayınlandı

Big Sur’da Mesajlar da ihtiyaç duyulan bazı özellikleri kazanıyor. iOS’te olduğu gibi mesaj efektlerini kullanabilirsiniz. Yani mesajınızı iMessage kullanan kişilere sanal konfeti, balonlar, lazer ışıkları ile gönderebilirsiniz. iOS 14 ile birlikte Mesajlar’a gelecek bazı yeni özellikler ve güncellemeler Big Sur’a da gelecek. Sabitlenmiş sohbetler ve satır içi cevaplama bunların arasında yer alıyor.

Apple, macOS Big Sur’un sonbaharda yayınlanacağını belirtiyor. Şirketin belirttiğine göre macOS Big Sur destekleyen cihazlar aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  • MacBook (2015 ve daha yeni)
  • MacBook Air (2013 ve daha yeni)
  • MacBook Pro (2013 sonu ve daha yeni)
  • Mac mini (2014 sonu ve daha yeni)
  • iMac (2014 ve daha yeni)
  • iMac Pro (2017 ve daha yeni)
  • Mac Pro (2013 ve daha yeni)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER