İncelemelerManşetler

LG 360 CAM ve 360 VR İncelemesi: Sanal gerçekliğe dalmanın uygun yolları

Sanal gerçeklik günümüzün giderek daha da popüler hâle gelen kavramlarından bir tanesi. Bu yılın başında düzenlenen 2016 Mobil Dünya Kongresi ile ilgili analiz yazımızda fuarın en önemli teknolojilerinden bir tanesinin sanal gerçeklik olduğunu, birçok stand içinde sanal gerçeklik destekli eğlence veya deneyim alanlarının bulunduğunu belirtmiştik. Sanal gerçeklik ürünleri günümüzde iki kola ayrılmış durumda. Bir tarafta HTC Vive, Oculus Rift gibi daha karmaşık, bununla birlikte görsel açıdan daha kaliteli ve daha fazla sarmalayıcı VR deneyimi sunan ürünler var. Diğer tarafta ise Samsung’un Gear VR’ının başını çektiği, akıllı telefona bağlı olarak çalışan, görsel açıdan biraz daha düşük kalitede, ancak her yere rahatlıkla taşınabilen ve kolaylıkla kullanıma hazır sanal gerçeklik çözümleri var. LG’nin 360 VR gözlüğü bu ikinci sınıfa giren bir sanal gerçeklik gözlüğü. Onunla birlikte sunulan bir diğer LG G5 arkadaşı 360 CAM ise, en başta 360 VR olmak üzere, tüm sanal gerçeklik başlığı veya gözlüğü sahiplerinin deneyimleyebileceği 360 derece veya 180 derece video ve fotoğrafların oluşturulmasını sağlıyor. Bir süredir deneyimlediğimiz bu ürünlerle ilgili izlenimlerimizi paylaşma zamanı…

LG 360 CAM

lg 360 camLG 360 CAM görünüş itibarıyla astım hastalarının kullandığı spreylerin kutularını andırıyor. Özellikle de kameranın koruyucu kapağı takılı olduğu durumda. Gear 360’ın küresel şeklinin aksine, LG 360 CAM biraz daha çubuk şeklinde bir tasarımla geliyor. Aslında bu tasarım sayesinde kamerayı cepte veya çantanın herhangi bir küçük gözünde bile rahatlıkla taşımak mümkün oluyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, çıkarılabilir kapağı sayesinde lensler ve kameranın gövdesinin büyük çoğunluğu darbelere veya diğer dış etkenlere karşı korunuyor. Alt kısmı kapak takılı olduğunda da açık kalıyor. Bu sayede microSD kartı çıkarmak veya kamerayı, burada bulunan USB-C portu üzerinden rahatlıkla şarj etmek mümkün oluyor.

Kameranın her biri 200 derecelik görüş açısına sahip. Her bir lensin görüntüleri kamera tarafından birleştirilerek küresel görüntü oluşturuluyor. Kameranın üstünde yer alan çekim tuşuna bastığınızda 16 megapiksel çözünürlüklü (5660 x 2830 piksel) çözünürlüklü fotoğraf çekebilirsiniz. Aynı tuşa biraz daha uzun süre boyunca bastığınızda ise 2K çözünürlüklü (2560 x 1280 piksel) çözünürlükü video çekimi yapılıyor. Tabii ki, çekim yapmak için yukarıda belirttiğimiz, altta yer alan microSD kart yuvasına bir bellek kartı takmanız gerekiyor. Bu yuva 2 TB’ye kadar kapasiteye sahip kartları destekliyor.

lg 360 camLG 360 CAM’in üstünde deklanşör tuşunun yanı sıra bir de kenarda bulunan güç butonu bulunuyor. Bu durum, kamerayla bağımsız şekilde kontrol imkanının epey sınırlı olduğunu gösteriyor. Daha fazla kontrol için LG 360 CAM’i telefonla eşleştirmeniz gerekiyor. Sonrasında da LG CAM Manager uygulamasını kullanmalısınız. Söz konusu uygulama iOS ve Android versiyonlarıyla mevcut. Bu da LG 360 CAM’i sadece LG G5 ile değil, diğer Android telefonları ve iPhone’larla kullanabileceğiniz anlamına geliyor. Söz konusu uygulama sayesinde kamera üzerinde daha fazla ayar yapabilir, çekimlerinizin ön izlemesini yapabilir ya da çektiğiniz görüntülere göz atabilirsiniz.

Kamerayı telefona bağlamak için Wi-Fi kullanılıyor. Telefonunuzun Wi-Fi ayarları üzerinden 360 CAM’i seçmeniz ve buna bağlanmanız gerekiyor. Bu arada telefon ile kamera arasında düşük güç tüketimli Bluetooth bağlantısı da oluşturuluyor. Böylelikle gelecek sefer mobil uygulamayı açtığınızda, 360 CAM’e otomatik olarak geçiliyor ve Wi-Fi bağlantısı kuruluyor. Ancak bu bağlantı şekli Android cihazlarında, iOS cihazlarında olduğundan daha düzgün şekilde çalışıyor.

lg-360-cam-360-vr-ekran-goruntuleri-5LG CAM Manager kolay arayüzü sayesinde 360 CAM ile kolay şekilde fotoğraf veya video çekmeyi sağlıyor. Otomatik mod çoğu durumda kullanım için ideal. Bununla birlikte pozlama telafisi, deklanşör hızı, beyaz dengesi, ISO hassasiyeti gibi ayarları elle yapabilirsiniz. Konum etiketlemeyi açıp kapatabilir, zamanlayıcıyı kullanarak selfie çekimlerinde kamera karşısına geçmek içi yeterli zamanı oluşturabilirsiniz. Eğer 360 derece fotoğraf veya video çekmek istemiyorsanız, görüntü modunu 360 dereceden 180 dereceye çevirmeniz de mümkün. Bu arada kenarda yer alan 360 ve 180 derece işaretli lambalar sayesinde hangi modun aktif olduğunu görmek mümkün oluyor.

CAM Manager uygulaması üzerinden çektiğiniz fotoğraf ve videolara bakmak istediğinizde, bunlar öncelikle telefona aktarılıyor. İçeriğin fotoğraf veya video olmasına bağlı olarak aktarım süresi de değişiyor. Eğer video görüntüleme yapacaksanız, aktarım süresi biraz daha uzuyor. Bu arada kamera, microSD kart dolana veya pil bitene kadar sürekli video kaydı yapabiliyor. Ancak her 20 dakikada bir yeni bir dosya oluşturuyor.

LG 360 CAM ile çektiğiniz fotoğrafları veya videoları sosyal ağlarda, özellikle Facebook’ta paylaşabilirsiniz. Facebook, yüklenen 360 derece fotoğraf ve videoların haber kaynağı üzerinden kolay şekilde görüntülenmesini sağlıyor. Bununla birlikte fotoğrafları Google Street View’a da yükleyebilirsiniz. Videoları için Facebook dışında YouTube da bir seçenek. Flickr da 360 derece fotoğraf desteği sunan servisler arasında yer alıyor.

Çekilen 360 derece görüntülere baktığımızda birleştirme işleminin epey düzgün şekilde yapıldığını görüyoruz. Geçişlerde hat şeklinde bir iz belli olsa da, bunun çok büyük sorun yarattığı söylenemez. Eğer isterseniz, fotoğraf veya video düzenleme yazılımları kullanarak söz konusu geçişlerdeki izleri de yok etmeniz mümkün olabilir. LG 360 CAM ile çekilen görüntülerin bulunduğu microSD kartı yerinden çıkarıp doğrudan Samsung Galaxy S7’ye yerleştirdik ve bu şekilde Gear VR üzerinden bu görüntüleri izlemeye çalıştık. Ancak bu şekilde yaptığımızda fotoğraf ve videolardaki birleştirmenin düzgün olmadığını gördük. En iyisi görüntüleri öncelikle LG CAM Manager üzerinden akıllı telefon veya tablete aktarmak, daha sonra oradan dışa taşımak olacaktır.

LG 360 CAM belki en mükemmel 360 derece kamera değil. Ancak fiyatı karşılığında sunduklarıyla bir hayli memnun kalacağınızı söyleyebiliriz. Özel günlerinizi 360 derece fotoğraf ve videolarla ölümsüzleştirmek isterseniz, 360 CAM en makul çözümlerden bir taensi gibi görünüyor. Sadece LG G5 ile değil, diğer Android telefonlar ve iPhone ile kullanılabilmesi de önemli artılardan. Bir selfie çubuğuyla kullandığınız takdirde, daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Ne de olsa, altında yer alan yuva sayesinde tripod ve çubuklara rahatlıkla takılabiliyor.

LG 360 VR

lg 360 vrLG 360 VR, Samsung Gear VR ile benzer bir mantığa sahip, ancak içine telefon yerleştirilmiyor. USB-C kablosu sayesinde G5’e bağlanıyor, görüntüleme kendi içindeki dahili ekran üzerinden yapılıyor. Ancak söz konusu işlemci gücü olduğunda, bunu telefon üzerinden kullanıyor. Bu yapı, LG 360 VR’ın daha hafif olmasını, eğer olacaksa baştaki yorgunluk hissinin daha geç zamanda yaşanmasını sağlıyor. Kullanırken gözlüğün ağırlığını hissetmiyorsunuz. Ne var ki, aşağı doğru sarkan kablosu ve telefonu ya elde tutma ya da cepte taşıma zorunluluğu nedeniyle çok pratik bir çözüm sunuyor gibi görünmüyor.

lg 360 vr360 VR’ın kısa kenarları epey kavisli hâle getirilmiş, gözlük lg 360 vrlg 360 vrgörüntüsünü andıracak şekilde hatlara sahip bir ön bölümü bulunuyor. Arka tarafa baktığınızda ise lensleri göreceksiniz. USB-C kablosu gözlüğe kalıcı şekilde bağlanmış, yerinden çıkarmanız zor. Bu kablo saklamada ve taşımada az da olsa ek zahmete neden oluyor. Alt bölümde, sola doğru yerleştirilmiş bir 3.5 mm. kulaklık jakı var. Buraya kulaklık takarak sesi de sanal gerçeklik deneyimine pratik şekilde ekleyebilirsiniz. Gözlüğün yanda kalan kenarları yumuşak yüzeyli bir kumaşla kaplanmış. Üst kenarda, sağa doğru yerleştirilmiş OK ve geri tuşları da dikkat çekiyor. Gözlüğün sapları plastikten yapılmış, ancak ayarlama imkanı yok. Koca kafalı kullanıcıların bu gözlüğü kullanması o kadar da rahat olmayabilir.

Gözlük takanların gözlükleriyle 360 VR’ı kullanması mümkün değil. Ancak bu noktada dürbünlerdekine benzeyen bir netleme mekanizması mevcut. Bu sayede lenslerin odağını gözünüze göre ayarlayabilir, hatta lenslerin birbirleri arasındaki mesafeyi bile değiştirebilirsiniz. Ne var ki, bu değişiklikleri ancak 360 VR’ı gözünüze takmadığınız zaman yapabilirsiniz. Bu da en iyi görüşü ayarlamak için gözlüğü birkaç kez takıp çıkarmanız gerektiği anlamına geliyor. Aslında gözlük gözünüzde takılı durumdayken de lenslerle oynama imkanınız olabilir, ancak bunun epey zor ve zahmetli olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Ya koruyucu kalkanı çıkarmadan, parmağınızı içe doğru sokup halkaları çevirmeniz gerekecek, ya da koruyucu kalkanı çıkarıp düzenleme yaptıktan sonra kalkanı tekrar geri takmanız… Gear VR’dakine benzer bir mekanizma çok daha iyi olurdu.

Bu arada 360 VR’ın lenslerine, tıpkı dürbünlerde olduğu gibi koruyucu kapaklar takılıyor. Böylelikle, kullanılmadığı zamanlarda lensler toza, çizilmeye karşı korunmuş oluyor. Bununla birlikte şık bir taşıma çantası da mevcut. LG, temizleme mendilini de eklemeyi ihmal etmemiş.

LG’nin sanal gerçeklik başlığının içinde iki adet IPS ekran var. Bunların her biri 960 x 720 piksel çözünürlüklü, 693 ppi yoğunluklu görüntü üretiyor. Bu, her bir göze Gear VR’dakinden daha düşük çözünürlükte görüntünün iletildiğini gösteriyor. Galaxy Note 7, Galaxy S7 edge gibi telefonları kullanan Samsung’un Gear VR’ı, her bir göze 1280 x 1440 piksel çözünürlükte görüntü iletilmesini sağlıyor.

LG G5’e bağladığınız VR 360 ile Jaunt VR uygulamasını kullanabilir, YouTube’daki 360 derece videoları izleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra gözlük çıktığından bu yana birkaç yeni VR uygulaması da listeye eklendi. Bunların arasında Epiq VR, SBSPlayer ve NextVR bulunuyor. Buna ek olarak telefonunuzda bulunan, örneğin 360 CAM ile çektiğiniz fotoğrafları ve videoları da bu gözlük yardımıyla izleyebilirsiniz. LG G5’in dokunmatik ekranını da navigasyon için kullanabilirsiniz.

lg 360 vrlg 360 vrLG 360 VR çıkarılabilir koruyucu kalkan içeriyor, ancak bu durum tamamen karanlık bir ortam yaratmaya, göz ile lens arasında kalan boşluğun tamamen karanlık olmasına yetmiyor. Eğer aydınlık bir odadaysanız, içeri sızan ışığı hemen farkedecek, hatta lensten yansıma bile yaptığını göreceksiniz. Bu durum VR deneyiminin indirgenmesine neden oluyor. Netliği ayarladıktan sonra düzgün bir görüntü yakalanıyor ve idare edecek seviyede VR deneyimi elde ediliyor. Ancak VR 360’ı kullanırken hafif de olsa sanal gerçeklik tutması yaşadığımızı söyleyebiliriz. Yani hafif bir baş dönmesi hissettik.

LG 360 VR’ın 1000 TL’nin biraz üstünde bir satış fiyatı bulunuyor. Her ne kadar şık ve hafif bir gözlük olsa da, ergonomik olmayan tasarımı, lensleri ayarlamanın zorluğu, telefona gözlükten sarkan bir kabloyla bağlantı sağlanması, koruyucu kalkana rağmen ışık sızması ve yeterli 360 derece içeriğin olmaması gibi unsurlar LG 360 VR’da varlığını hissettiriyor. Eğer LG, 360 derece sanal gerçeklik işine asılmaya devam edecekse, bu eksiklikleri gidermesi gerekiyor. O zaman gerçekten yüksek fiyatına rağmen gönül rahatlığıyla tercih edilebilir bir ürün karşımıza çıkacak demektir.

İLGİLİ HABERLER