Bilim

Kontakt lens teknolojisinde devrim yaratacak değişiklik yolda

kontakt lens

Tiyatro ve konserlerde ücra koltuklarda oturmak artık bir dert olmaktan çıkabilir. Kaliforniya Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları, gözün hareketleriyle kontrol edilebilen prototip bir kontakt lens geliştirdi. Bu lensi kullananlar, gözlerini iki defa kırparak görüntüyü yakınlaştırabilecek, yani zum yapabilecek. Çalışmayı yapan ekibin ulaştığı ilk sonuçlar, Advanced Functional Materials isimli akademik dergide yayınlandı.

Kontakt lenslerde yeni bir dönemi başlatması muhtemel biyomimetik lensin hammaddesi esnek polimer. Esnek polimer filmler, göz kırpma gibi hareketlerin oluşturduğu elektrik sinyallerine yanıt veriyor.

Söz konusu sinyaller, “elektrookulografik sinyaller” olarak adlandırılıyor. İnsan gözü, uykudayken bile bu sinyalleri yayabiliyor. Projenin baş araştırmacısı Shengqiang Cai; New Scientist‘e yaptığı açıklamada, insanların bir şey görmedikleri zamanlarda bile göz kürelerini döndürerek bu sinyalleri oluşturabileceğine dikkat çekti.

kontakt lensKontakt lens devrimi için sabretmek gerek

Kontakt lens teknolojisinde devrim yaratacak bu değişikliğin son kullanıcılarla buluşması içinse biraz sabırlı olmak gerekiyor. Gizmodo‘da yer alan habere göre, prototipin testlerinde hâlâ özel bir halka kullanılıyor. Teste katılan insan deneklerin de gözlerinin etrafına çok sayıda elektrot yerleştiriliyor. Bilim adamları, bu teknolojinin protezlerde, ayarlanabilir gözlüklerde ve uzaktan kontrol edilen robotlarda kullanılabileceğini belirtiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER