Teknoloji

Huawei ve Google’ın akıllı hoparlörü ABD’nin yasağına takıldı

huawei developer accelerator

Akıllı hoparlörler, son zamanların en popüler ürünleri arasında yer alıyor. Teknoloji dünyasının önemli şirketlerinin büyük kısmının ürün portföylerinde akıllı hoparlörler bulunuyor. Huawei, Google Asistan destekli bir hoparlörle bu gruba dahil olmayı planlasa da; ABD’nin yaptırımları bu planı sekteye uğratmış gibi görünüyor.

The Information’ın haberine göre, Huawei akıllı hoparlörünü eylül ayında Berlin’de düzenlenecek IFA 2019’da tanıtmayı ve bu cihazı ABD’de de satmayı planlıyordu. Ancak Trump yönetiminin mayıs ayında Huawei’ye getirdiği ticari kısıtlamalar, süreci altüst etmişe benziyor.

Gizlilik ise akıllı hoparlörlerle ilgili tartışmalarda en sık dile getirilen konu olarak öne çıkıyor. Akıllı hoparlörlerin mikrofonlarının sürekli olarak açık olması ve bu hoparlörlere verilen komutların “yanıtları geliştirmek” adına insanlar tarafından dinlenip değerlendirilmesi, gizlilik konusunda ciddi endişelerin doğmasına sebep oluyor.

Çin hükümetinin Huawei’nin cihazlarını casusluk için kullandığı iddiası, ABD’nin Huawei’ye yönelik hasmane tutumunun gerekçeleri arasında yer alıyor. Üzerinde böyle bir iddia bulunan Huawei’nin akıllı hoparlör pazarına girme planı da kulağa oldukça ilginç geliyor. Ancak bu noktada akıllı telefonların da insanların özel bilgilerini taşıdığını ve Huawei’nin de çok iyi akıllı telefonlar ürettiğini unutmamak gerekiyor. Kısacası, Huawei ve akıllı hoparlör temalı endişelerin pek makul olmadığı söylenebilir.

Huawei ve Google yakın çalışıyor

The Information’ın haberine göre; akıllı hoparlör projesi, Huawei ve Google arasındaki işbirliğinin ne kadar yakın olduğunu da gösteriyor. Ancak bu konunun tartışmaya açık olduğu söylenebilir. Huawei, çok uzun süredir Google’ın yazılımlarını taşıyan cihazlar üretiyor. Bir dönem Nexus telefon üretimi bile gerçekleştiren şirket, Wear OS işletim sistemli akıllı saatler de üretmişti. Trump yönetiminin kararı iki şirket için zorunlu bir ayrılığa yol açsa da, Google’ın Huawei’ye uygulanan yaptırımların kaldırılması için çalıştığı biliniyor. Bu çalışmalardan henüz somut bir sonuç çıkmış değil.

İLGİLİ HABERLER