İncelemelerManşetler

Kaan N2 İncelemesi

Türkiye’de akıllı telefon pazarının büyümesine paralel olarak pazardaki yerli üreticilerin sayısı da artıyor. Özellikle giriş seviyesinde ve orta segmentte yerli markaların izini biraz daha  belirgin biçimde görmek mümkün oluyor. Başarı Ticaret çatısı altındaki Kaan da giriş segmentindeki büyük pastadan pay kapmaya çalışan yerli markalar arasında yer alıyor. Şirket akıllı telefon pazarındaki yolculuğunu kısa süre önce piyasaya sürdüğü Kaan N2 ile sürdürüyor. Uygun bir fiyat karşılığında gelişmiş özellikler vadeden telefonla ilgili detayları ve yorumları Kaan N2 inceleme yazımızda bulabilirsiniz.

Kaan N2 inceleme: Tasarım

Kaan N2, görsel açıdan günümüzün yaygın akıllı telefon tasarımından pek fazla uzaklaşmıyor. 18:9 görüntü oranına sahip 5.7 inç büyüklüğünde bir ekran taşıyan telefon, ele oldukça iyi oturuyor. Küçük elli kişilerin bile zorluk yaşamadan kullanabileceği telefonun tasarımında göz önüne çıkan bir diğer unsur ise yuvarlatılmış köşeler oluyor.

Ana materyal olarak metalin tercih edilmesi, Kaan N2’yi görsel bakımdan üst sınıf telefonlara yaklaştırıyor. Metal kasa ve 5.7 inç ekranı kaplayan 2.5D cam pürüzsüz biçimde birleşiyor. Akıllı telefonun ön kenarında herhangi bir tuş yer almıyor. Kullanıcı arayüzünde gezinmek için sanal navigasyon tuşlarından yararlanılıyor. Ekranın üst kısmında ahize hoparlörü, 8 megapiksel çözünürlüklü ön kamera ve LED gösterge ışığı bulunuyor.

Telefonun sağ kenarında güç butonu ve ses kontrol tuşları yer alıyor. Güç butonu tam ortada konumlanırken, ses kontrol tuşları biraz üstte bulunuyor. Sol tarafta ise sadece nano SIM ve microSD kartların taşıyan tepsinin yerleştirildiği yuva yer alıyor. Telefonun üst kenarında da 3.5 mm. kulaklık jakı dışında bir unsur bulunmuyor.

Alt kenara geçildiğinde ise kullanıcıları microUSB girişi ve etrafındaki hoparlör ızgaraları karşılıyor. Ancak  bu ızgaralar içinde sadece sağ taraftakinin ses verdiğini, diğerinin dekoratif olduğunu belirtmekte fayda var.

Arka panele geçildiğinde ilk olarak sol üst köşedeki çift lensli kamera kurulumu göze çarpıyor. Bu kameranın hemen yanında ise çift tonlu flaş bulunuyor. Kamera kurulumunun ve flaşın anten şeridinin üstüne yerleştirilmiş olması dikkat çekiyor. Arka panelin orta üst kısmında yuvarlak parmak izi tarayıcısı yer alıyor.

Metal arka panel oldukça şık bir görüntü sunsa da, normal parmak izlerini de biraz fazlasıyla belli ediyor. Bundan kaçınmak ve aynı zamanda telefonu korumak isteyenler için cihazın kutusundan şeffaf bir koruyucu kılıf da çıkıyor.

Kaan N2 inceleme: Ekran

Kaan N2’de daha önce de belirttiğimiz üzere 5.7 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Bu ekran, günümüzdeki akıllı telefon trendlerine uygun olarak 18:9 görüntü oranına sahip.

2.5D camla korunun IPS LCD panel, kullanıcılarına 1440 x 720 piksel çözünürlük sunuyor. Ekran, akıllı telefonun ön yüzünün yüzde 83’lük kısmını kaplıyor.

IPS panel tercihi sayesinde Kaan N2’nin ekranı geniş bir görüş açısı ve yüksek renk doygunluğu sunuyor. Ekranın parlaklık seviyesinin de oldukça makul olduğunu ve bulunulan ortamdaki mevcut ışık koşullara göre otomatik olarak ayarlanabildiğini de belirtmek gerekiyor.

Kaan N2’nin ekranı MiraVision teknolojisini de barındırıyor. Bu teknoloji ile kullanıcılar N2’nin ekranındaki resim modunu standart, canlı veya kişiselleştirilmiş biçimde ayarlayabiliyor.

Kişiselleştirilmiş ayarlarda kullanıcılar keskinlik, renk sıcaklığı, doygunluk gibi değerleri kendi tercihleri doğrultusunda şekillendirebiliyor. Ekranın parlaklığının multimedya içerik tüketimi ve oyun oynamak için yeterli seviyede olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Dış mekanlarda ya da yoğun ışık koşulları altında ekrandaki yazıları veya görüntüleri görmekte bir sıkıntı yaşanmıyor. Dolayısıyla Kaan N2’nin ekran performansı bakımından kullanıcıları yolda bırakmayacağı rahatlıkla söylenebilir.

Kaan N2 inceleme: Donanım ve Performans

Kaan N2’nin kalbinde sekiz çekirdekli, 1.5 GHz 64-bit MediaTek MT6750T yonga seti bulunuyor. 650 GHz ARM Mali T860 grafik işlemcisi de yonga setinin parçaları arasında yer alıyor. Bu yonga setine 3 GB RAM ve 32 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor.

3 GB RAM ve 32 GB dahili depolama alanının Kaan N2’nin içinde bulunduğu segment için standart değerler olduğu söylenebilir. 3 GB’lık bellek kapasitesi, Kaan N2’nin günlük görevleri sıkıntısız biçimde yerine getirmesi için yeterli oluyor. Arka planda birden fazla uygulama çalıştırırken rahatsız edici bir sıkıntı yaşanmıyor. Yoğun biçimde kullanılan sosyal medya uygulamaları arasında geçiş yapılırken, uygulamalar başlatılırken veya kullanıcı arayüzünde gezilirken kullanıcılara oldukça akışkan bir deneyim sunuluyor.

32 GB dahili depolama alanının günümüzün standartlarında kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılama konusunda yeterli olduğunu söylemek pek mümkün değil. Ancak Kaan N2’de kullanıcıların bu alandan sıkıntısız biçimde yararlanması için alınan çeşitli önlemlerin varlığı dikkat çekiyor. Örneğin, telefonda varsayılan fotoğraf uygulaması olarak Google Fotoğraflar kullanılıyor.

Google Fotoğraflar, kullanıcıların çektiği fotoğrafları otomatik olarak yüksek çözünürlüklü olarak bulutta yedekliyor ve burada bir depolama alanı sınırlaması uygulanmıyor. Böylelikle 32 GB dahili depolama alanını verimli biçimde kullanmak için destek sağlanıyor. Ancak dileyen kullanıcılar, microSD kart desteğinden yararlanarak dahili depolama alanının üzerine maksimum 128 GB ekleyebiliyor.

Giriş seviyesinde konumlanan Kaan N2, özellikleri itibarıyla bir “oyun telefonu” gibi görünmüyor. Ancak bu durum, akıllı telefonun oyun oynamaya hiç uygun olmadığı anlamına gelmiyor. Kaan N2 ile sistemi fazla zorlamayan oyunlar rahatlıkla oynanabiliyor. Ancak cihazın kaynaklarını yoğun biçimde kullanan oyunlarda zaman zaman takılma ve duraksamalar yaşanabiliyor.

Yoğun işlemler sırasında telefonun çok fazla ısınmadığını belirtmekte fayda var. Kaan N2’nin sade kullanıcı arayüzü de telefonun günlük işler sırasında sıkıntı yaşamamasının önemli faktörleri arasında bulunuyor.

Kaan N2’nin arka panelinin üst orta kısmında yuvarlak bir parmak izi tarayıcısı bulunuyor. Söz konusu parmak izi tarayıcısı, oldukça hızlı biçimde çalışıyor. Temasları algılamakta bir sıkıntı yaşamayan parmak izi tarayıcısı, kısa süre içinde doğrulamayı yaparak ekran kilidini açıyor. Kullanıcılar arzu ettikleri takdirde parmak izi tarayıcısına başka görevler de atayabiliyor. Örneğin, kamera açıkken tarayıcı bir tür deklanşör işlevi görebiliyor. Buna ek olarak, gelen aramaları yanıtlamak için de tarayıcı kullanılabiliyor.

Kaan N2, AnTuTu Benchmark testinde 56024 puan alıyor. Bu puanın Kaan N2’nin içinde bulunduğu segment için standart bir puan olduğunu belirtmek gerekiyor. Geekbench 4 ile gerçekleştirilen benchmark testinde ise telefonun tek çekirdek puanı 606, çok çekirdek puanı ise 2610 oluyor.

Kaan N2 inceleme: Pil

Kaan N2 ihtiyaç duyduğu enerjiyi 3000 mAh kapasiteli pilden alıyor. Bu pil, kağıt üzerinde N2 kullanıcılarının bir günü rahatlıkla çıkarması için yeterli görünüyor. Bu görüntü, gerçek kullanım deneyimiyle de destekleniyor.

Ortalama yoğunluklu kullanım senaryolarında Kaan N2 için bir günü çıkarmak pek zor olmuyor. Bu senaryoya birkaç kez telefonla görüşmek, bir süre Messenger Lite üzerinden mesajlaşmak, e-posta kontrol etmek, internette dolaşmak, sosyal ağlarda gezmek, Spotify üzerinden müzik dinlemek ve YouTube üzerinden video izlemek gibi eylemlerin de dahil olduğunu belirtmek gerekiyor.

Kullanım dozu azaldığında ise telefonun 2 günü rahatlıkla çıkarması mümkün oluyor. Bu durumun ortaya çıkmasında bekleme sırasında akıllı güç tasarrufu özelliğinin varlığı önemli bir rol oynuyor. Açılışı otomatik olarak gerçekleştirilebilen veya tamamen kullanıcıya bırakılabilen pil tasarrufu özelliği ise telefonu açık tutmak adına cihazın performansını düşürüyor.

Bu mod kullanıcı isteğine bağlı olarak pil oranı yüzde 5 veya yüzde 15’e düştüğünde otomatik olarak aktive edilebiliyor. Ekran çözünürlüğü ve işlemci gibi faktörler de devreye girince Kaan N2’nin normal koşullar altında bir günü çıkarabilmesinin önünde hiçbir engel bulunmuyor.

Kaan N2’de pil ömrünü uzatmak için DuraSpeed adını taşıyan bir özellikten de yararlanılıyor. Söz konusu özellikle uygulamaların arka planda çalışma izinleri kolaylıkla yönetilebiliyor.

Kaan N2 inceleme: Yazılım

Kaan N2 kutusundan Android 7.0 Nougat işletim sistemiyle çıkıyor. Android 8.0 Oreo’nun çıkışının üstünden neredeyse 8 ay geçtiğini ve Android P’nin de ilk işaretlerini gönderdiğini düşününce işletim sisteminin biraz demode kaldığını söylemek yanlış olmayacaktır. Buna karşılık, kullanıcı arayüzünün sadeliği ve kolay gezilebilmesi işletim sisteminin demodeliğini nispeten kapatıyor.

Kaan N2’nin kullanıcı arayüzünün mümkün olduğunca sade tutulması için pek çok görev, Google’ın her Android telefonda ön yüklü olarak bulunan yerleşik uygulamalara verilmiş. Örneğin, akıllı telefonda varsayılan internet tarayıcısı görevini Google Chrome üstlenirken, fotoğraflar ve videolar da daha önce bahsettiğimiz gibi Google Fotoğraflar uygulaması üzerinden görüntüleniyor. E-posta erişimi için de ön yüklü olarak Gmail uygulaması sunuluyor.

Kaan N2’de ön yüklü olarak yer alan Google uygulamalarının büyük kısmına ana ekrandaki Google klasörü üzerinden erişilebiliyor. Bu klasörde Gmail, Google Fotoğraflar, Chrome, YouTube, Google Haritalar gibi uygulamalar bulunuyor. Buna ek olarak, Google’ın görüntülü görüşme uygulaması Duo da telefonda ön yüklü olarak sunuluyor.

Kaan’ın N2’ye yerleştirdiği uygulamalar da yine ana ekranda bulunan Kaan klasöründe toplanıyor. Bu klasörde Kaan Hava, Kaan Haberler, Kaan Launcher, AppMarket ve Cellograf uygulamaları yer alıyor. Kaan Haberler uygulaması, tahmin edilebileceği üzere kullanıcılara haber sunuyor. Ancak bu sunum gelişi güzel bir biçimde gerçekleştirilmiyor.

Kullanıcılar önce ilgilendikleri haber kategorilerini seçiyor. Haber kategorilerinin seçilmesinin ardından belli başlı kaynaklardan alınan içerikler Kaan Haberler uygulaması içinde kullanıcılara gösteriliyor.

Kaan Hava uygulaması, isminden de anlaşılacağı üzere, hava durumu bilgilerini sunuyor. Kaan Launcher uygulaması ise kullanıcı arayüzünü kişisel tercihlere göre düzenlemeyi mümkün kılıyor. AppMarket adını taşıyan uygulama mağazasında Kaan tarafından seçilen ve farklı kategorilere göre sınıflandırılan oyun ve uygulamalar yer alıyor. Cellograf uygulaması ise kullanıcıların Kaan N2 ile çektikleri fotoğraflar için baskı siparişi vermesini sağlıyor.

Ana ekranın alt kısmındaki sabit dock’ta telefon, mesajlar, kamera ve Google Chrome uygulamalarına hızlı erişimi sağlayan ikonlar bulunuyor. Ana ekran sayfası değiştirilse bile söz konusu ikonlar sabit kalıyor. Kaan N2 kullanıcıları buradaki uygulamaları kendi tercihlerine göre düzenleyip değiştirebiliyor.

Ana ekranda aşağıdan yukarıya doğru bir sürükleme hareketi yapıldığında Kaan N2’nin uygulama tepsisi ortaya çıkıyor. Bu tepside uygulamalar alfabetik olarak sıralanmış biçimde gösteriliyor.

Tepsinin üst kısmında bulunan arama çubuğu ise ihtiyaç duyulan uygulamaya adını yazarak hızlı biçimde erişmeyi mümkün kılıyor.

Kaan N2 inceleme: Kamera

Genel itibarıyla akıllı telefon pazarındaki güncel eğilimlerden uzaklaşmayan bir cihaz olan Kaan N2, kamera konusunda da bu çizgisini koruyor. Akıllı telefonun arkasında biri 13, diğeri ise 8 megapiksel çözünürlüklü iki lensten oluşan bir kamera kurulumu bulunuyor.

8 megapiksel çözünürlüklü ikinci lens, 120 derecelik geniş bir görüş açısına sahip. Söz konusu kuruluma çift tonlu LED flaş da eşlik ediyor. Çift lensli kamera kurulumu sayesinde Kaan N2 ile alan derinlikli fotoğraflar çekmek de mümkün oluyor.

Kaan N2’nin arka kamera kurulumunun değerleri kağıt üzerinde oldukça iyi görünüyor. Gündüz veya iyi aydınlatılmış ortamlarda yapılan çekimlerde de “başarılı” olarak tanımlanabilecek net kareler yakalanıyor. Ancak ortam yeterince aydınlık olmadığında Kaan N2’nin içinde bulunduğu kategorinin kapanmayan yarası yeniden kanamaya başlıyor. Fotoğraflarda netlik hatırı sayılır ölçüde düşerken, gürültü yoğunluğu da ciddi ölçüde artıyor.

Kaan N2’nin arka kamera kurulumu ile HDR ve panorama fotoğraf çekimi gerçekleştirilebiliyor. 1080p çözünürlüklü videolar kaydedebilen arka kamera kurulumunun ağır çekim video kaydı yeteneğine de sahip olduğunu belirtmekte fayda var.

Kaan N2’nin önünde ise 8 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor. Yazılım desteği sayesinde ön kamerayla da derinlik modunda fotoğraflar çekmek mümkün oluyor. Ön kamerayla derinlik modunda çekilen fotoğrafların arka kamera kurulumuyla çekilenler kadar net olmadığını söylemek gerekiyor. Her şeye rağmen, Kaan N2’nin kamera konusundaki vaatlerini hem arka hem de ön kamerada yerine getirmesinin güzel bir hareket olduğu söylenebilir.

Kaan N2 inceleme: Sonuç

Yerli markaların Türkiye akıllı telefon pazarındaki varlığı artık biraz daha net biçimde hissediliyor. Pazardaki yerli markaların çoğalması, özellikle giriş seviyesinde ve orta segmentte daha uygun alternatiflerin ortaya çıkmasını mümkün kılıyor. Kaan N2 de söz konusu uygun alternatifler arasında bulunuyor.

kaan n2 incelemeKaan N2’nin akıllı telefon pazarındaki trendleri izlemesi, cihazın en önemli avantajları arasında yer alıyor. Bir süredir piyasaya çıkan her telefonda tercih edilen 18:9 görüntü oranı, görsel açıdan telefona modern bir hava kazandırıyor. Ana materyal olarak metalin tercihi de bu modern havayı kuvvetlendiriyor. Çift lensli arka kamera kurulumu ise telefona fotoğraf çekimi konusunda ekstra bir güç kazandırıyor.

Kaan N2’nin en büyük handikapı olarak ise Android 7.0 Nougat işletim sistemiyle çalışması öne çıkıyor. Yayınlanmasının üzerinden uzun bir zaman geçen Android 8.0 Oreo’nun yokluğu hayal kırıklığı yaratsa da, Kaan N2’nin sade ve kullanışlı arayüzünün bu eksikliği bir nebze de olsa kapattığı söylenebilir.

Kaan N2, barındırdığı bileşenleri itibarıyla tipik bir giriş seviyesi cihaz portresi çiziyor. Günlük görevleri sıkıntısız biçimde yerine getiren Kaan N2, bütçesini zorlamadan yeni ve trendleri takip eden bir telefon almak isteyenler için en uygun seçenekler arasında yer alıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER