Teknoloji

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange gözaltına alındı

julian assange

WikiLeaks‘in kurucusu Julian Assange, 7 yıldır siyasi sığınmacı olarak yaşadığı Ekvador’un Londra’daki büyükelçiliğinde İngiliz polisi tarafından gözaltına alındı. Assange, İsveç’te kendisine yöneltilen cinsel taciz suçlamaları nedeniyle Londra’da gözaltına alındıktan sonra kefaletle bırakılmış ve bu dönemde Ekvador’un Londra’daki elçiliğine sığınmıştı.

Assange, o dönemde İsveç’e gönderildiği takdirde kendisinin ABD’ye iade edilebileceğini ve WikiLeaks tarafından yayınlanan diplomatik belgeler nedeniyle yargılanabileceğini belirtmişti. Assange ve Ekvador arasındaki ilişkide yıllar boyunca çeşitli dalgalanmalar yaşanmıştı. Son olarak Assange’a dair özel bilgilerin Ekvador tarafından toplanıp dışarıya sızdırıldığı WikiLeaks tarafından açıklanmış ve Ekvador hükümetinin Assange’dan kurtulmaya çalıştığı belirtilmişti.

Ekvador hükümetinin Assange’ın siyasi sığınmasını iptal etmesinin ardından büyükelçiliğe giren İngiliz polisi, Julian Assange’ı gözaltına alındı. Gözaltı sürecinin ne kadar süreceği konusunda şimdilik bilgi verilmiş değil. Assange’ın ABD’ye mi yoksa İsveç’e mi iade edileceği de şu an için bilinmiyor.

Julian Assange ve Ekvador arasındaki ilişkilerdeki gerilimin en son halkası, “Ina Belgeleri” olarak anılan sızıntı olmuştu. Söz konusu belgelerde Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno‘ya dair özel bilgilerin de bulunması, Ekvador açısından bardağı taşırmışa benziyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER