Teknoloji

WikiLeaks: Ekvador Julian Assange’dan kurtulmaya çalışıyor

wikileaks julian assange cia

WikiLeaks‘in kurucusu Julian Assange, 2012’den bu yana siyasi sığınmacı olarak Ekvador‘un Londra’daki büyükelçiliğinde yaşıyor. WikiLeaks tarafından yapılan açıklamada, elçilik binasında Assange’a karşı büyük bir casusluk faaliyeti yürütüldüğü dile getirildi. Açıklamada Assange’ın binlerce fotoğrafının ve videosunun çekildiği ses kaydının alındığı belirtilirken, gizliliğinin tamamen ihlâl edildiğinin altı çizildi.

WikiLeaks’in bu operasyondan haberinin olmasını ise İspanya’da yaşayan bir grubun belgeleri yayınlama tehdidiyle kurumdan 3 milyon avro istemesi sağladı. İspanyol yetkililerin konu hakkında şantaj soruşturması başlattığı açıklandı. İddiaları kamuoyuyla paylaşan WikiLeaks’in baş editörü Kristinn Hrafnsson, kayıtların Assange’ı elçilik binasından çıkarmaya çalışan yetkililer tarafından Trump yönetimine gönderildiğine inandığını belirtti. Ekvador hükümetinin Assange’ın misafirliğine son vermek için bir bağlam oluşturmaya çalıştığını öne süren Hrnafsson, bu ölçekte bir casusluk operasyonunun devlet desteği olmadan gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığının altını çizdi.

Ekvador’un siyasi sığınmayı sürdürme gibi bir yükümlülüğü bulunmuyor. Ancak sığınmanın sonlandırılabilmesi için Assange’a ilk başta taahhüt edilen korumaların sağlanması gerekiyor.

WikiLeaks kurucusu Ekvador’dan İsveç’te kendisine yöneltilen cinsel taciz ve tecavüz iddiaları nedeniyle siyasi sığınma istemişti. Elçiliğin etrafındaki polis ablukası defalarca kaldırılsa da, Amerikalı yetkililer hâlâ Assange’ın peşinde. Elçiliği terk etmesi durumunda ABD’ye gönderilmesine kesin gözüyle bakılan Assange’ın burada hayati tehlikeyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER