Teknoloji

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos servetinin büyük kısmını hayır işlerine harcayacak

jeff bezos amazon

Amazon‘un kurucusu ve eski CEO’su Jeff Bezos teknoloji dünyasının hayırseverlerinin arasına katılmaya hazırlanıyor. CNN’e konuşan Bezos, servetinin büyük kısmını hayattayken hayır işlerine harcamayı planladığını belirtti. Amazon’un kurucusunun serveti hâlihazırda 124 milyar dolar civarında.

Bezos, bağışlarının büyük kısmının iklim değişikliğiyle mücadele veya insanlık için “birlik” oluşturabilecek projelere yönelik olacağını belirtti. Çok fazla detay paylaşmayan Bezos, “hayat arkadaşı” Lauren Sanchez ile birlikte servetini hayır işlerine harcamanın altyapısını kurmak için çalıştığını dile getirdi.

Bezos bu açıklamadan önce sanatçı ve eğitim gönüllüsü Dolly Parton’a 100 milyon dolar bağış yapmasıyla gündeme gelmişti. Amazon’un kurucusu daha önce de “Bezos Dünya Fonu” isimli girişimiyle iklim değişikliğiyle mücadele için geliştirilecek politik ve teknolojik çözümlere toplamda 10 milyar dolar destek sağlayacağını açıklamıştı. Bezos’un eski eşi MacKenzie Scott da geçtiğimiz aylarda çeşitli kuruluşlara 4 milyar dolar bağış yapmıştı.

Jeff Bezos servetinin büyük kısmını bağışlayan ilk teknoloji zengini değil

Bezos’un stratejisinin örneklerini daha önce de görmüştük. Microsoft’un kurucusu Bill Gates, Bill & Melinda Gates Vakfı aracılığıyla sivil toplum kuruluşlarına ve bilimse araştırmalara büyük destek veriyor. Meta’nın kurucusu Mark Zuckerberg, sahip olduğu şirket hisselerinin yüzde 99’unu Chen Zuckerberg Girişimi isimli vakfına bağışlayacağını açıklamıştı. Bu hisselerin o zamanki değeri 45 milyar dolar seviyesindeydi.

Jeff Bezos’un bu açıklamasını bir tür “halkla ilişkiler çalışması” olarak nitelemek mümkün. Yine de, Amazon kurucusunun bu açıklamasının gelecek için umut verici olduğu söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER