Teknoloji

Jeff Bezos Amazon CEO’luğunu bırakıyor, şirkette yeni bir dönem başlıyor

jeff bezos amazon

Jeff Bezos Amazon’u 5 Temmuz 1994 tarihinde kurmuştu. Ve kuruluşunun üstünden 27 yıl geçtikten sonra Bezos, CEO’luk görevini bugün itibarıyla kıdemli Amazon yöneticisi Andy Jassy’ye bırakıyor.

Amazon, Jeff Bezos yönetimi altında bir teknoloji devi haline geldi. 1994 yılında, kendi evinin garajında e-ticaret devini kuran Bezos, şirketin yönetim kurulunda yer almaya devam edecek, ancak odak noktası başka girişimler olacak.

Amazon, başlangıçta kitap satışı için açılmış mütevazı bir çevrimiçi satış sitesiydi, ancak şimdi Apple, Google ve Microsoft gibi dünyanın en büyük ve en zengin şirketlerinden biri olarak biliniyor. Dijital teknolojiye ve bir dizi kültürü tanımlayan kurala odaklanan Bezos, Amazon Web Services (AWS) ile elektronik, market ve nihayetinde bulut bilişime girerek Amazon’u hızla ABD’deki en değerli perakendeci haline getirdi. AWS ile şirket, Amazon Prime platformuyla akış dahil olmak üzere birçok pazara ve bölgeye taşındı.

Şirket, aynı zamanda, kısmen kurucusunun mühendislik ve buluş sevgisi sayesinde, veri analitiği ve otomasyonun büyük bir uygulayıcısı hâline geldi. Bu nedenle Amazon depoları, çalışanlarının genellikle verimlilik açısından izlendiği çok sayıda makinenin bulunduğu geniş operasyonlardan oluşuyor. Bu iş alanı, Bezos’u bir ‘teknoloji uzmanı’ olarak tasvir ederken, aynı zamanda şirketinin işyeri kültürünü sorgulamak için de kullanılıyor. Bir dizi haber ve rapor, firmayı kötü çalışma koşulları, düşük ücret ve hatta zorbalıkla ilgili birinci şahıs hikayeleriyle rahatsız etti. Bu yılın başlarında Alabama’daki Amazon işçileri, şirketin kendi çıkarlarını düşünmediğini düşünen birçok kişiyle bir sendika kurmaya çalıştı, ancak bu girişim şirketin yönetim kurulu tarafından engellendi.

Nisan ayında Jeff Bezos, yatırımcılara yazdığı bir mektupta Amazon’u çalışmak için daha iyi bir yer haline getirmek amacıyla yeni girişimlere odaklanacağını söyledi. Şirketin çalışanları “teşvik etmek” için yeni yollar geliştirmesi gerektiğini dile getirdi. Bununla birlikte, multi-milyarder, “enerjisini” ticari uzay uçuşu projesi Blue Origin gibi diğer girişimlere de yöneltiyor. Şirket, ilk uçuşunu 20 Temmuz’da Bezos’un kendisiyle birlikte gerçekleştirmeyi planlıyor.

Bezos, Instagram hesabında yaptığı paylaşımda, “Beş yaşımdan beri uzaya seyahat etmeyi hayal ettim” dedi. “20 Temmuz’da kardeşimle bu yolculuğa çıkacağım. En büyük macera, en iyi arkadaşımla.”

Amazon, AWS CEO’su olarak önceki rolü göz önüne alındığında, bulut bilişime daha fazla odaklanması beklenen Andy Jassy yönetiminde yeni bir döneme başlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER