Ulaşım

Jaguar 2025’ten itibaren tamamen elektrikli otomobil markası olacak

İngiliz otomobil üreticisi Jaguar Land Rover (JLR), lüks markası Jaguar’ın 2025 itibarıyla tamamen elektrikli olacağını kaydetti. Bu arada Land Rover markası altındaki ilk elektrikli araç da 2024’te çıkacak. Bu, önümüzdeki beş yıl için planlanan altı tamamen elektrikli modellerin ilki olacak.

Bloomberg’in haberine göre, JLR’ın elektrikli döneme geçişi için yılda 2.5 milyar pound (24.2 milyar TL) yatırım yapılacak. Bu da elektrifikasyon ve ilgili teknolojiler için kullanılacak.

JLR’ın planları oldukça iddialı, ancak otomobil üreticisi elektrifikasyona geçişte daha önce yavaş davranıyordu. Şimdiye kadar çıkan tek tamamen elektrikli otomobil modeli Jaguar I-Pace SUV olmuştu. Ne var ki, bu model de diğer elektrikli otomobil üreticilerinin modellerine nazaran yollara çıkmakta sıkıntılar yaşadı. Bu otomobil JLR tarafından kendi bünyesinde değil, bir taşeron tarafından üretildi. Şirket geçen yıl, emisyon hedeflerini kaçırdığı için Avrupa Birliği’ne 35 milyon avro (296 milyon TL) ödemek zorunda kaldı.

JLR’ın avantajı, Jaguar’ın hâlâ bir lüks otomobil markası olması. Bu da modern bataryaların masrafının karşılanması için gerekli olan yüksek fiyat etiketlerini sunmayı kolaylaştıracaktır. Aynı zamanda geliştirme maliyetlerini azaltmak için ana şirket Tata Motors ile daha fazla teknoloji paylaşımı yapmayı hedefliyor.

Eğer her şey planlandığı gibi giderse, JLR 2030 yılı itibarıyla satılan tüm Jaguar’ların ve Land Rover’ların yüzde 60’ı kadarının sıfır emisyonlu araçlar olmasını öngörüyor. O yıl ana pazarı olan Birleşik Krallık’ta içten yanmalı motor barındıran yeni araçların satışına yasak getirilecek. JLR, 2039 yılı itibarıyla da net sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı hedefliyor.

Dünya çapında farklı ülkelerde içten yanmalı motor taşıyan araçların yasaklanmasına yönelik hedefler konulmaya başlandı. Norveç 2025 itibarıyla, Fransa 2040 itibarıyla yasak getirmeyi planlıyor. ABD’de ise Kaliforniya eyaleti 2035’te bu yasağı getirmeyi hedefliyor.

İLGİLİ HABERLER