Teknoloji

Jack Ma Alibaba başkanlığından resmen ayrıldı

jack ma alibaba

E-ticaret devi Alibaba‘nın kurucusu ve başkanı Jack Ma, bügün itibarıyla şirketin başkanlığından resmen ayrıldı. Bu ayrılık hem Jack Ma hem de Alibaba için bir devrin sonu anlamına geliyor. Ma, kararını geçtiğimiz yıl eylül ayında açıklamıştı.

Alibaba’yı 1999’da kuran Ma, şirketini dünyanın en büyük internet markalarından biri hâline getirmeyi başarmıştı. Ma, başarısı ve renkli tarzıyla da Çin’in en çok tanınan iş insanlarından biri hâline gelmişti.

Hâlihazırda Alibaba’nın CEO’luğunu yürüten Daniel Zhang, başkanlık görevini Ma’dan devraldı. Alibaba’nın mevcut piyasa değeri 480 milyar dolar seviyesinde. Jack Ma’nın kişisel serveti ise Forbes verilerine göre 38.6 milyar doları buldu.

Ma, Çin’in ilk nesil internet girişimcileri arasında şirket yönetimini bırakan ilk isim oldu. Çin’in teknoloji titanları üzerine bir kitap kaleme alan Rebecca Fannin, Jack Ma’nın yerini doldurmanın çok zor olduğunu dile getirdi. Ma’nın türünün tek örneği olduğunu söyleyen Fannin, ünlü milyarder için “Çin’in Steve Jobs’ı” tanımlamasını kullandı.

Jack Ma Alibaba sonrasında ne yapacak?

55 yaşındaki Ma, hayatının bundan sonraki bölümünde eğitim ve hayır işlerine odaklanmayı planlıyor. Ma hakkında bir kitap yazan ve aynı zamanda yatırım danışmanlığı şirketi BDA China’nın başkanlığını yapan Duncan Clark, Ma’nın Alibaba’ya getirdiği teknoloji ve finans uzmanlarıyla kendisini bilinçli olarak şirket yönetiminden uzaklaştırdığını belirtti.

Ma’nın koltuğunu devrettiği isim olan Daniel Zhang ise Alibaba’nın kurucusundan farklı bir profil çiziyor. Zhang, şirket içinde Çinli bir dövüş sanatları romanı kahramanı olan “Xiaoyaozi” adıyla anılıyor. Bu kelime “özgür olan” anlamına geliyor ve savaşların dışında kalan, ancak diğerlerini en iyi şekilde eğiten kişileri sembolize ediyor.

Alibaba’nın en zorlu zamanlarında direksiyona geçen Zhang’ın kişiliği, şirketin tam anlamıyla ihtiyaç duyduğu şey olabilir. Alibaba’nın gelirlerinin üçte ikisine kaynaklık eden Çin pazarının büyümesi şu sıralarda yavaşlamış durumda. Alibaba’nın uluslararası pazardaki büyümesinde de işler planlandığı şekilde gitmiyor. Kısacası Zhang’i hem içeride hem de dışarıda zorlu bir mücadele bekliyor.

Jack Ma, Alibaba markasıyla özdeşleşmiş bir isim. Daniel Zhang’ın bu kadar güçlü ve renkli bir figürün ardından nasıl bir etki yaratacağını görmek içinse biraz sabretmek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER