Teknoloji

Alibaba’nın kurucusu Jack Ma emekliye ayrılıyor

jack ma alibaba

Çin’in en zengin insanı olan ve Alibaba gibi büyük bir markayı inşa eden Jack Ma, önümüzdeki yıl şirketten emekliye ayrılacak. Ma, bundan sonraki mesaisinde hayır işlerine odaklanacak.

Alibaba’yı 1999’da kuran Ma, 420 milyar dolar değerinde bir devin doğmasını sağlamıştı. Çin’de çevrimiçi alışveriş kültürünün şekillenmesinde öncülük eden Ma, kurucusu olduğu şirketin yüzde 6.4 oranındaki hissesini elinde bulunduruyor. Bu da kendisine 40 milyar doları aşkın bir servet getiriyor.

Çin’in Amazon’u olarak tanımlanan Alibaba, yola çevrimiçi bir firmadan firmaya pazar yeri olarak çıkmıştı. 2003’te doğrudan tüketiciye satış yapan Taobao platformunun kurulmasıysa şirketin agresif biçimde büyümesini sağlamıştı. Dijital medya ve bulut bilişimin de aralarında bulunduğu pek çok alanda faaliyet göstermeye başlayan şirket, çevrimiçi ödeme platformu Alipay ile günlük yaşama yönelik hizmetleri de portföyüne eklemişti. Çin’in popüler sosyal ağı Weibo’nun hatırı sayılır oranda hissesi de Alibaba’nın elinde bulunuyor.

Jack Ma hâli hazırda Alibaba’nın icra kurulu başkanlığını yürütüyor. CEO’luk görevini 2013’te David Zhang’e devretmişti. Alibaba finansal hizmetler birimi Ant Financial’dan da sorumlu olan Ma’nın mevcut yetkilerini de Zhang’e bırakması bekleniyor. 53 gibi erken sayılabilecek bir yaşta emekli olan Ma’nın bundan sonraki dönemde kurduğu vakıf aracılığıyla ülkenin kırsal bölgelerindeki eğitim imkanlarının geliştirilmesi için çalışacağı ifade edildi.

Jack Ma’nın Alibaba etkinliklerindeki özel şovlarının özleneceğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Güncelleme: The New York Times tarafından hazırlanan haberde Ma’nın hemen emekliye ayrılacağı ve vakit kaybetmeden hayır işleriyle odaklanacağı belirtilmişti. Ancak şirket tarafından South China Morning Post gazetesine gönderilen açıklamada bu iddia yalanlandı ve Ma’nın öncelikli olarak emeklilik planını duyuracağı belirtildi. 1 yıl boyunca Alibaba’nın icra kurulu başkanlığına devam edecek olan Ma, bu süre boyunca kendisinden sonraki dönemin hazırlıklarıyla ilgilenecek. 10 Eylül 2019’da resmen emekliye ayrılacak olan Alibaba’nın kurucusu, yetkilerini beklendiği gibi David Zhang’e bırakacak.

İLGİLİ HABERLER