Teknoloji

İşte Huawei P30 Pro’nun yüksek yakınlaştırma yapan periskop kamerası

huawei p30 pro

Huawei P30 Pro bir akıllı telefona göre oldukça yüksek seviyede yakınlaştırma yeteneğine sahip. Bunu da periskop kamerasına borçlu. Akıllı telefonun parçalarına ayrılması sayesinde bu kamerayı ilk kez görme imkanına sahip oluyoruz.

YouTube kanalı JerryRigEverything tarafından gerçekleştirilen söküm işleminde, Huawei’nin 5 kat optik yakınlaştırmalı modülünün içi de açılıyor. Böylelikle telefoto lensin ve aynanın çok ince telefon gövdesine nasıl sığdırıldığı görülüyor. Bu yapı sayesinde şimdiye kadar herhangi bir akıllı telefonda görmediğimiz seviyede yakınlaştırma yapma imkanına sahip oluyoruz.

Yukarıda fotoğrafı görülen periskop lens çok büyük değil gibi, ancak daha önce iFixit‘in söküm işleminde gördüğümüz gibi, Huawei’nin bunu telefona yerleştirebilmesi için onu yan yerleştirmesi gerekti. Normalde telefon üreticileri sensörü doğrudan lensin arkasına yerleştirirler, bu durum da bazı ödünlerin verilmesine neden olur.

Telefonun kalınlığına bağlı olarak, kamera modülünün kalınlığı da onun gövdeye tam olarak oturup oturmayacağını belirler. Bu durumda ya LG G8 ThinQ gibi modellerde olduğu gibi kamera dışa doğru çıkıntı yapmaz, ya da iPhone XS, Huawei P30 Pro gibi örneklerde olduğu gibi kamera bölümünde dışa doğru hafif bir çıkıntı olur. Periskop lens, yüksek yakınlaştırma yeteneklerini sağlamak için kullanılabilecek akıllıca bir yöntem, çünkü bu tür bir donanımı uygulamak için daha fazla alandan yararlanma fırsatı sunuyor.

Teorik açıdan, periskop lensler sayesinde daha yüksek yakınlaştırma kapasitelerine de ulaşılabilir. Eğer üreticiler yeterli alanı açarsa, periskop lenslerin kaplayabileceği alan da genişleyebilir. Tabii ki, daha uzun yakınlaştırma aralığı için bazı alanlardan ödün vermeleri gerekebilir. Bu tarz bir değişiklik telefonun iç yapısının yeniden tasarlanmasını gerektirebilir.

Huawei P30 Pro’nun periskop lensiyle sunduğu yüksek yakınlaştırma yetenekleri gerçekten etkileyici. Ancak 5 kat optik yakınlaştırma sadece periskop lens ile sınırlı. Ne var ki, bu lensin düşük diyafram açıklığı değer düşük ışıktaki çekimlerin performansının telefonun diğer iki lensininkine göre daha geride kalmasına neden oluyor.

İLGİLİ HABERLER