İncelemelerManşetler

iRobot Roomba i7 İncelemesi

iRobot Roomba i7 inceleme yazısında akıllı özellikleri ve yüksek çekiş gücüyle dikkat çeken robot süpürge ile ilgili yorumlar var.
irobot roomba i7 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iRobot Roomba i7’yi Satın Alın:  AMAZON.COM.TR

Bahar geldi, evlerde de temizlik zamanı geldi. Genellikle dipli kıyılı temizlik için biraz daha fazla çaba sarf edilir, bizzat insan gücü gerekir. Ancak yapılan kapsamlı temizlikten sonra evi her zaman temiz ve tozsuz tutmak, evde süpürmekle geçirilecek zamanı dışarıda, güzel havalara saklamak için robot süpürgeler epey kullanışlı olacaktır. Son yıllarda epey popüler olan robot süpürgeler pazarında iRobot da sağlam seçenekler sunuyor. Bir süredir evimizde test ettiğimiz iRobot Roomba i7, süpürme yetenekleri güçlü olan ve çeşitli akıllı özellikleri de bünyesinde barındıran bir ürün. iRobot Roomba i7 inceleme yazısında, bu robotun öne çıkan özelliklerine ve sunduğu deneyime odaklanıyoruz.

Roomba i7’yi elle veya akıllı telefonunuza yüklü olan iRobot uygulaması üzerinden kontrol edebilirsiniz. Ayrıca IFTTT ile bağlantı kurarak robotun çalışma zamanlarını otomatikleştirme imkanınız da bulunuyor. Örneğin, evinizden ayrıldığınızda Roomba i7’nin otomatik olarak çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için telefonunuza yüklediğiniz iRobot uygulamasına konumunuza her zaman erişmesi için izin vermeniz, sonrasında bu uygulamayı IFTTT hesabınıza bağlamanız gerekiyor.

irobot roomba i7 inceleme

i7’nin kutusundan bir şarj istasyonu çıkıyor. Bunu evinizde uygun bir yere konumlandırdıktan sonra robot, temizleme işini yapıp bitirdikten sonra otomatik olarak bu istasyona geri dönecektir. Böylelikle bir sonraki görev için tam dolu şarjla hazır bekleyecektir. İstasyonun etrafının mümkün olduğu kadar boş olduğuna dikkat etmelisiniz, bu sayede robot istasyona rahatlıkla yanaşıp bağlanabilecektir. Robotun içinde, 0.4 litrelik bir toz haznesi var. Genellikle 110-120 metrekarelik bir evin tam temizliğinden sonra bu hazne doluyor, boşaltmak gerekiyor. Özellikle evimizdeki keten halının çıkardığı fazla tüy sonucunda bu haznenin dolduğunu gördük. Belki bu halı olmasa, her temizlikten sonra hazneyi değiştirmemiz gerekmezdi. Eğer çalışma esnasında hazne dolarsa i7 işlemini durduruyor ve hazneyi değiştirmeniz için sesli uyarı veriyor. iRobot mobil uygulaması üzerinde de hazneyi temizlemenize dair bir uyarı mesajını görüyorsunuz.

Roomba i7, iRobot’un diğer Roomba robot süpürgeleri gibi çift kauçuk fırça, kenar süpürme fırçası ve yüksek emiş gücünden oluşan patentli 3 Aşamalı Temizleme Sistemi ile geliyor. Bu sayede sert zeminde ve özellikle halılarda üstün performans gösterdiği belirtiyor. Birbirine zıt yönde hareket eden patentli çift kauçuk fırça sistemi, rakiplerine nazaran Roomba’nın çekim performansını çok daha güçlü kıldığı da söyleniyor. Rakiplerindeki kıl fırçaların aksine kauçuk fırçalar, saç ve tüy gibi atıkları etrafına dolamadan direkt olarak toz haznesine aktarıyor. Sonuç olarak, güçlü bir çekim performansı sergiliyor. Gözle gördüğümüz çoğu tozu veya zerreciği tek seferde aldığına tanık olduk. Ayrıca robotun altını çevirip baktığımızda, belirtildiği gibi temizlememiz gereken saç kıllarına pek rastlamadık. Toz haznesindeki tozları boşalttıktan ve filtreyi çıkardıktan sonra, hazneyi ılık su ile yıkayabilir ardından kendi kendine kuruması için bir yere bırakabilirsiniz.

irobot roomba i7 inceleme

Toz haznesini yıkamanın dışında, sözünü ettiğimiz kauçuk fırçayı temizlemek de kolay. Zaten temizlenen saç veya tüy gibi atıkların büyük çoğunluğu doğrudan toz haznesine gidiyor. Toz haznesine ulaşamayanlar ise fırçaların iki ucunda toplanıyor. Bu kauçuk fırçayı temizlemek de kıl fırçalara nazaran daha kolay oluyor.

Temizlik sonrası yapılması gereken rutin robot süpürge bakımları ise kauçuk fırçalar ile çok daha kolay. Temizlenen saç ve tüy gibi atıkların büyük çoğunluğu direkt olarak toz haznesine gider. Toz haznesine ulaşmayanlar ise fırçaların iki ucunda toplanır, standart kıl fırçaların aksine iRobot patentli kauçuk fırçaların temizliği ve bakımı çok daha kolaydır.

Roomba i7 4 kilogram ağırlığında bir gövdeye sahip. Bir robot süpürgeye göre hafif olmadığını söylemek gerekiyor. Cihazı ve şarj istasyonunu kutudan çıkardıktan sonra, şarj istasyonunu uygun yere konumlandırıp robotu da bağlı şekilde bekletmelisiniz. Bunu yaptığınızda robotun üstündeki ana ışık yanacak, şarj işleminin başladığı anlaşılacaktır. Bu esnada akıllı telefonunuza iRobot uygulamasını kurun ve robotla eleştirmeyi başlatın. Bu işlem birkaç dakika içinde tamamlanacaktır. Bu sırada Roomba’nıza yaratıcı ve esprili bir isim de verebilirsiniz.

i7 ilk süpürme işlemini yaparken evinizin planını öğrenecek, odaları ve girintileri anlayacaktır. Bu haritalama işleminin sonucunda iRobot uygulamasında bir ev planı göreceksiniz. Bizim elimizdeki i7’nin harita işlemini genel olarak iyi biçimde yaptığını söyleyebiliriz. Her bir oda anlaşılır durumdaydı ve bazı odalarda da büyük engellerin var olduğu harita üzerinde belli oluyordu. Görünen o ki, Roomba i7 bunların etrafından dolaşmayı da becermiş.

irobot roomba i7 inceleme

Haritalama işlemi tamamlandıktan sonra her bir odaya isim verebilir, çeşitli sınırlar veya limitler koyabilirsiniz. i7’nin sadece belirli odaları temizlemesi için çeşitli süpürme programları oluşturabilirsiniz. Bu arada kutudan sanal duvar bariyeri olarak nitelendirebileceğimiz küçük bir cihaz çıkıyor. Bununla görülmez sınırlar oluşturabilirsiniz. Örneğin evinizde kedi besliyorsunuz ve onun yuvasının bulunduğu yere robotun uğramasını istemiyorsunuz. Bu küçük cihazı onun yuvasının hemen yakınına koyarak görülmez bir duvar çekebilir ve Roomba i7’nin bunun ötesine geçmesini engelleyebilirsiniz.

i7’nin 9.2 cm’lik yüksekliği var. Bizim evimizde genellikle yere çok yakın koltuklar ve baza tipi yataklar olduğu için onların altına girmesi mümkün olmadı. Ancak yerden 10 cm yüksekliğe sahip koltuk, kanepe veya yataklarda Roomba i7 işini iyi şekilde yapacaktır.

Robot üstünkörü temizlik yapmakla yetinmiyor. Bir odada birkaç kez geçtiği yerin üstünden geçerek oranın tozunun iyi biçimde alındığından emin oluyor. Ucunda bulunan kenar süpürme fırçası sayesinde radyatör altı gibi yerlerin tozunu da alıyor. Bu fırça yardımıyla, sözünü ettiğimiz yere çok yakın kanepe ve koltukların altından da gözle görülür tozu alması mümkün oluyor. i7, her temizlik işleminden sonra evin tozunun alındığı hissini ve görünümünü başarıyla veriyor.

iRobot, 2 cm yüksekliğe kadar halılara Roomba i7’nin, eşik atlama sistemi sayesinde rahatlıkla çıkabildiğini belirtiyor. Bizim evimizdeki halılar o kadar kalın ve yerden yüksek değil, kalınlığı bir santimetreye biraz yakın. Robotun çalıştığı her seferde halının üstüne nasıl ustalıkla çıktığını gözlerimizle gördük.

Ne var ki, robotun işini düzgün şekilde yapmasını istiyorsanız, mümkün olduğu kadar yerde kağıt, poşet, kablo ve benzeri engel bırakmamaya dikkat edin. Eğer Roomba i7 çalışırken bunlardan birine denk gelirse, uygulama aracılığıyla sizi uyarıyor ve bu engeli kaldırmanızı istiyor.

Bu arada iRobot Genius özelliği sayesinde, Roomba i7 zaman içerisinde yemek masası gibi, evinizdeki belirli eşyaları da tespit edebiliyor. Böylece uygulama üzerinden alan seçimi yapabileceğiniz gibi, robotunuza mutfak masasının altını temizlemek üzere de komut verebilmeniz mümkün hâle geliyor.

Bir temizleme işlemi tamamlandıktan sonra, i7’nin nereleri dolaştığını, nerenin daha çok kirli olduğunu iRobot uygulaması üzerinden görebilirsiniz. Üstelik haznenin dolu olduğunu, toplam temizleme süresini ve duraklatılma zamanını da söz konusu temizleme raporu aracılığıyla görmeniz mümkün oluyor.

irobot roomba i7 inceleme

Artık Türkçe dil seçeneği bulunan iRobot Home uygulaması üzerinden temizliği başlatabilir, tüm evin süpürme işlemi bittiğinde evinizin haritası ile birlikte işlemin tamamlandığına dair rapor alabilirsiniz. Kendinize haftalık temizlik rutini oluşturabilir, robot süpürgenizi dilediğiniz gün ve saatlerde çalışmak üzere programlayabilirsiniz. Hatta evinizin farklı bölümleri için farklı temizlik rutinleri oluşturmanız mümkün. Üstelik iRobot Home uygulaması, mevsim geçişleri ve alerji dönemlerinde temizlik önerileri de sunuyor.

Bu arada iRobot Home uygulaması, misafir gelmeden önce sınırlı zamanı olanlar için de yardım sunuyor. Belirlenen alanın temizliği için gereken zamanı tahmin ediyor, buna göre evin belli bölümlerini seçebilirsiniz. Ayrıca 15, 30 ve 45 dakika gibi  zaman sınırlı temizlik seçenekleri sunuyor.

Ses konusuna gelince, i7’nin gürültülü çalıştığını söylememiz gerekiyor. Eğer evde bizde olduğu gibi bir bebek varsa, o uyurken robotu çalıştırmamanız yerinde olacaktır.

iRobot Roomba i7, şarj istasyonunda yaklaşık 90 dakikada şarj olurken, tek bir şarjla genellikle 75 dakikalık bir çalışma süresine ulaşıyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, 110-120 metrekarelik bir evi tek bir şarjla tamamen süpürüyor. Eğer temizlik sırasında pili biterse, şarj istasyonuna dönerek pilini dolduruyor ve sonrasında yerinden ayrılarak kaldığı yerden temizliğe devam edebiliyor.

irobot roomba i7 inceleme

Kutu içeriğine geldiğimizde, i7 robot süpürge ve Home Base şarj istasyonunun yanında hat kablosu, çift modlu sanal duvar bariyeri, bir adet ekstra filtre ve bir adet ekstra kenar süpürme fırçası çıkıyor.

9000 TL’ye yakın bir satış fiyatına sahip olan iRobot Roomba i7 robot süpürge, sadece toz alma yeteneğine sahip olan robotlar içinde iyi bir yere sahip. Güçlü çekiş sistemi ve fırça düzeni sayesinde tozları alma konusunda yüksek bir isabet oranına sahip. Bununla birlikte ara sıra tozları yerde bıraktığına tanık olduk. Haznesi dolduğunda temizlemeniz gerekiyor, aksi takdirde, özellikle süpürdüğünüz halıdan çıkan tüyleri yeniden süpürdüğü alana bırakması gibi bir durum olabilir. Roomba i7, işini yaptığı her seferden sonra evin temizlendiği görünümünü iyi şekilde veriyor, böylelikle yaptığı işten tatmin oluyorsunuz. Özellikle kışın, hastalık nedeniyle doğru düzgün hareket edemediğimiz zamanlarda i7, süpürme işini başarılı biçimde yerine getirdi. Yüksek ses seviyesi, evde olduğunuz, dinlenmeye çekildiğiniz veya bir şeyler izlediğiniz zamanlarda çalıştırmanıza engel olabilir. Ancak iRobot uygulaması üzerinden sunulan zengin programlama seçenekleri sayesinde temizlik için dışarıda olduğunuz zamanları değerlendirebilirsiniz. Sonuç olarak, iRobot Roomba i7 ile geçirdiğimiz yaklaşık üç aylık süre sonunda memnun kaldığımızı, robot süpürgenin temizlik veya evin haritalanması konusunda bize sıkıntı çıkarmadığını söyleyebiliriz.

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
Fiyatlar yayın tarihinde alınan fiyatlardır, daha sonra değişiklik gösterebilir veya ürün satıştan kaldırılabilir.
İLGİLİ HABERLER