Teknoloji

iPhone aralarında devlet sitelerinin de bulunduğu birçok siteye doğal olarak güveniyor

iphone-5s-inceleme-00033

İnternete bağlanabilen bütün donanımlar güvenilir sertifikaları destekler veya güvenli veri bağlantılarının doğruluğunu teyit eder. Karl Kornel, iOS 8 yüklü cihazların güveninin ne kadar yerinde olduğunu merak etmiş ve buna yönelik bir çalışma gerçekleştirmiş. Görünüşe göre, iOS 8 ile çalışan iPhone, iPad veya iPod touch’lar birçok organizasyona güveniyor.

Apple’ın en güncel mobil işletim sisteminin veri paylaşımına yeşil ışık yakan en az 222 sertifikası bulunuyor. Bunların çoğu iPad ve iPhone’larda güvenliği gözetmesini beklediğimiz şirketlere ait. Örneğin Symantec’in çeşitli markalarına ait 35 sertifika bulunurken Apple’ın kendisinin de 5 sertifikasını görüyoruz. Ne var ki, çeşitli devletlerin de iOS cihazlarının belirli koşullarda güvenini tamamen kazanmalarını sağlayacak çeşitli sertifikalar bulunuyor. Çin, Japonya, Hollanda, Tayvan, ABD ve Türkiye bu devletler arasında yer alıyor. Türkiye’deki sertifika sahibi devlet kuruluşunun TÜBİTAK olduğu da Kornel’in raporunda belirtiliyor.

Aslında bu seviyede bir güven çok da kötü sayılmaz, e-postaların kontrolü veya sosyal ağ uygulamasına giriş gibi bazı işlerin gerçekleştirilmesi için bu sertifikalara ihtiyaç duyuyorsunuz. Ancak bununla birlikte Kornel, kötüye kullanımdan korkan kullanıcıların bu sertifikaların hiçbirisini devre dışı bırakamadığına dikkat çekiyor.

Örneğin devletler teoride ellerindeki izinleri kullanarak diğer web sitelerini taklit edebilir veya izleme amacıyla telefonunuza izinsiz giriş yapabilir. Bu noktada inisiyatif sertifika sahibi devletlerin elinde, ancak Kornel Apple’ın en azından şeffaf davranarak söz konusu durumu destek sayfasında belirttiğine dikkat çekiyor.

Android cihazlarında da bu bilgiyi bulabilirsiniz, ancak ne seviyede bir güvenliğe sahip olduğunuzu detaylı şekilde bilmek o kadar kolay olmuyor. Cihazınız hangi platformda çalışırsa çalışsın, dikkatli olmanızda fayda var. Güvenlik vaatlerine hemen inanıp kendinizi tamamen güvende hissetmemenizde fayda var.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER