Teknoloji

iPhone 16 serisinin tüm üyeleri aynı çiple gelecek

iphone 16

Apple’ın 2024 yılında piyasaya süreceği iPhone 16 serisi hakkında, Haitong Securities analisti Jeff Pu çeşitli iddialar öne sürdü. Pu, yeni serideki dört farklı modelin tamamının, TSMC tarafından üretilen ikinci nesil N3E 3nm süreci ile hazırlanan A18 Pro çipseti ile güç bulacağını belirtiyor. Eğer bu iddialar doğruysa, Apple geçen sene iPhone 14 serisi ile başlattığı bir değişikliği tersine çevirmiş olacak.

Apple A18 Pro çipi ve TSMC’nin 3nm süreci

2024 yılında piyasaya sürülecek olan iPhone 16 modellerinin tamamında A18 Pro çipsetinin kullanılacak olması, TSMC’nin ikinci nesil N3E 3nm süreci sayesinde daha yüksek verimlilik ve performans sunacağını vaat ediyor. Bu süreç, daha önce 4nm ve 5nm süreçlerde üretilen A16 ve A15 Bionic çipsetlerine göre daha fazla transistör kapasitesi ve enerji verimliliği sağlayacak. Ayrıca, 3nm sürecinin getirdiği bu avantajlar sayesinde, çipset üzerindeki transistor sayısının artması ve bu sayede işlemci gücünün ve/veya enerji verimliliğinin daha da yükselmesi bekleniyor.

Apple’ın geçtiğimiz yıl ve bu yıl iPhone modelleri için farklı çipsetler kullanması, her modelin farklı performans ve özellikler sunmasına olanak tanıyordu. Örneğin, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max modelleri, 16 milyar transistör kapasitesine sahip 4nm A16 Bionic çipseti ile donatılmıştı. Diğer yandan, iPhone 14 ve iPhone 14 Plus modelleri ise bir önceki yıl tüm iPhone 13 serisi modellerinde kullanılan 15 milyar transistörlü 5nm A15 Bionic çipsetini barındırıyordu.

Bu yıl ise iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max modelleri, dünya genelinde 3nm süreç ile üretilen çipsete sahip tek telefonlar olarak karşımıza çıkıyor. A17 Pro, 19 milyar transistör barındırıyor. iPhone 15 ve iPhone 15 Plus modelleri ise, geçen yılın Pro uygulama işlemcisi olan A16 Bionic’i kullanıyor.

2024 beklentileri: iPhone 16 serisi ve A18 Pro

2024 yılında iPhone 16 serisinin tamamında A18 Pro çipsetinin kullanılacak olması, Apple’ın çipset stratejisinde bir dönüşü işaret ediyor. TSMC’nin 3nm süreci ile üretilen ve daha yüksek transistor kapasitesi sunacak olan A18 Pro çipseti, hem performans hem de enerji verimliliği açısından önemli iyileştirmeler sunabilir.

Özellikle mobil oyun ve uygulamaların gereksinimlerinin her geçen gün arttığı bir dönemde, A18 Pro çipsetinin getireceği iyileştirmelerin kullanıcı deneyimini olumlu yönde etkilemesi bekleniyor

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER