Manşetler

iPhone 14 ve iPhone 14 Plus geldi: Daha ucuza daha büyük ekran

apple iphone 14

Apple iPhone 14 ve iPhone 14 Plus’ı resmen gözler önüne çıkardı. iPhone 13’ün tasarımını büyük ölçüde muhafaza eden şirket, ön kamerayı ve Face ID sensörünü yine ekrandaki çentiğin içinde sunuyor. Yeni iPhone’un iPhone 13’e olan benzerliği ilk bakışta dikkat çekiyor.

iPhone 14’te yine 6.1 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. 14 Plus ise 6.7 inç ekranla geliyor. Apple, 14 Plus’ın bir iPhone’da şimdiye kadar sunulan en iyi pil ömrüne sahip olduğuna dikkat çekiyor. Her iki telefonda da geçtiğimiz yıl çıkan A15 Bionic işlemci bulunuyor. Bunun Apple için önemli bir değişiklik olduğunu vurgulamak gerekiyor.

iPhone 14 modelleri bir süredir konuşulan uydu iletişimi desteğini de kullanıcılara sunuyor. Kullanıcılar Emergency SOS (Acil Durum SOS) adı verilen özellik sayesinde hücresel şebekenin olmadığı yerlerde bile iletişim kurup yardım isteyebilecek. Telefonların antenlerinin uydu frekanslarına bağlanabilmesi sayesinde bu destek mümkün hâle geliyor. Apple’dan verilen bilgiye göre, açık bir havada uydu aracılığıyla yardım mesajı göndermek 15 saniye sürüyor. Arayüz kullanıcıları yönlendirip ilkyardım operatörleriyle bağlantıya geçmelerini kolaylaştırıyor. Ayrıca Bul uygulamasını da konum tespiti için mesaj göndermeden kullanmak mümkün hâle geliyor. Emergency SOS özelliği iPhone 14 modelleriyle iki yıl boyunca ücretsiz olarak kullanılabilecek.

Kamera tarafında kullanıcıları bir ultra geniş açılı ve 12 megapiksel çözünürlüklü yeni bir ana kamera bekliyor. Diyafram genişliği f/1.5 olan ana kamerada sensör tabanlı sabitleme özelliği mevcut. Apple düşük ışıklı ortamlarda çekilen karelerin kalitesinde yüzde 49 oranında bir iyileşme olduğunu belirtiyor. Gece modunun da iki kat daha hızlı çalıştığının altı çiziliyor. Buna ek olarak, 12 megapiksel çözünürlüklü TrueDepth kamera da otomatik odaklama desteğiyle yenileniyor.

iphone 14Apple iPhone 14 ile Deep Fusion görüntü işleme teknolojisini de fotoğraf çekim sürecinde daha erken devreye alıyor. Böylelikle düşük ışık performansı ve renk işlemesi iyileşiyor. Cupertino merkezli şirket bu teknolojiye “Photonic Engine” adını veriyor.

iphone 14Video kaydı tarafında ise kullanıcılara “Action Mode” (Aksiyon Modu) isimli yeni bir sabitleme modu sunuluyor. Böylelikle kullanıcılara gimbal seviyesinde bir sabitlik vadediliyor.

iphone 14

iPhone 14 ve iPhone 14 Plus ABD’de SIM kart tepsisi olmadan satılacak. Bu ülkede satılan 14 ve 14 Plus’lar fiziksel SIM kart yerine eSIM ile kullanılacak. iPhone 14 799 dolardan, 14 Plus ise 899 dolardan başlayan fiyatlarla kullanıcıların karşısına çıkacak. Ön siparişler 9 Eylül’de başlayacak. iPhone 14 16 Eylül’de, 14 Plus ise 7 Ekim’de kullanıcılarla buluşacak.

iphone 14iPhone 14 serisinin üyeleri Türkiye’de 16 Eylül’de ön siparişe açılacak. 23 Eylül’de kullanıcılarla buluşacak iPhone 14’ün 128 GB depolama alanına sahip baz versiyonu 30 bin 999 TL karşılığında satılacak. 14 Plus’ın 128 GB versiyonu içinse 34 bin 999 TL ödemek gerekecek. Her iki modelde de maksimum depolama alanı kapasitesi olan 512 GB’ı isteyenlerin cebinden ise sırasıyla 38 bin 899 TL ve 42 bin 899 TL çıkacak. 256 GB versiyonların fiyatı ise 33 bin 599 ve 37 bin 599 TL. iPhone 14’lerin renk seçenekleri ise Mavi, Mor, Gece Yarısı (Siyah), Yıldız Işığı (Beyaz) ve Kırmızı olarak sıralanıyor.

İLGİLİ HABERLER