Dosya

iPhone 11 Pro ve iPhone Xs karşı karşıya

iphone 11 pro vs iphone xs

Apple, iPhone 11 serisini 10 Eylül’de düzenlediği etkinlikte gözler önüne çıkardı. iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max; bayrağı iPhone XR, Xs ve Xs Max’ten devralacak. iPhone XR’ın satışlarının devam edeceğini belirtmekte fayda var.

Apple’ın bu yılki amiral gemileri olan iPhone 11 Pro ve Pro Max’i, geçtiğimiz yılın amiral gemileri olan iPhone Xs ve Xs Max ile karşılaştırdık. Bu telefonlar arasındaki benzerlik ve farkları sizler için sıraladık.

Tasarım

  • iPhone Xs: 143.6 x 70.9 x 7.7 mm., 177 gram
  • iPhone Xs Max: 157.5 x 77.4 x 7.7 mm., 208 gram
  • iPhone 11 Pro: 144 x 71.4 x 8.1 mm., 188 gram
  • iPhone 11 Pro Max: 158 x 77.8 x 8.1mm., 226 gram

iPhone 11 Pro ve Pro Max, tasarım bakımından iPhone Xs ve Xs Max ile benzer pek çok noktaya sahip. Bu telefonların tamamı paslanmaz çerçeveler, cam arka paneller, çentikli ekranlarla geliyor. Renk seçeneklerinde ise Apple’ın 2019 ve 2018 model amiral gemileri birbirlerinden ayrılıyor. iPhone 11 Pro’da cam arka panelin dokulu bir yüzeye sahip olduğunu belirtmekte fayda var.

iPhone 11 Pro Max ve iPhone Xs Max, doğal olarak iPhone 11 Pro ve iPhone Xs’ten büyük cihazlar. Ancak Pro Max ile Xs Max ve 11 Pro ile Xs arasındaki farkın fazla olmadığını belirtmek gerekiyor. Pro serisinin tartıda Xs serisine kıyasla biraz daha fazla çektiği söylenebilir.

Temel fark ise cihazların arkasında görülüyor. iPhone Xs ve Xs Max’in arkasında çift lensli kamera modülleri bulunuyor. iPhone 11 Pro ve Pro Max’te ise kare bir bölmeye yerleştirilen üç arka kamera mevcut.

Ekran

  • iPhone Xs: 5.8 inç, HDR, True Tone, 3D Touch, 625 nit maksimum parlaklık
  • iPhone 11 Pro: 5.8 inç, HDR, True Tone, Haptic Touch, 800 nit maksimum parlaklık
  • iPhone Xs Max: 6.5 inç, HDR, True Tone, 3D Touch, 625 nit maksimum parlaklık
  • iPhone 11 Pro Max: 6.5 inç, HDR, True Tone, Haptic Touch, 800 nit maksimum parlaklık

iPhone Xs ve iPhone 11 Pro’da 5.8 inç büyüklüğünde Super Retina OLED ekranlar bulunuyor. 2436 x 1125 piksel çözünürlüğe sahip bu ekranların piksel yoğunluğu değeri ise 458 ppi.

Xs Max ve 11 Pro Max’te ise 6.5 inç büyüklüğünde Super Retina OLED ekranlar mevcut. 2688 x 1242 piksel çözünürlük sunan bu ekranlar, 458 ppi piksel yoğunluğuna sahip.

Dört telefon da mobil HDR desteği sunuyor. Apple’ın TrueTone teknolojisi ve P3 geniş renk gamı da bu desteğe eşlik ediyor. Ancak arada bazı farklar da bulunuyor. iPhone 11 Pro’larda 3D Touch’ın yerini Haptic Touch alıyor. Maksimum parlaklık seviyesi de telefonların ayrıldığı noktalar arasında bulunuyor.

Kamera

  • iPhone Xs/Xs Max: Çift arka kamera (12 MP geniş açılı, 12 MP telefoto), 7 MP ön kamera
  • iPhone 11 Pro/Pro Max: Üç arka kamera (12 MP geniş açılı, 12 MP ultra geniş, 12 MP telefoto), 12 MP ön kamera

Hem iPhone Xs’in hem de iPhone Xs Max’in arkasında çift lensli kamera sistemi bulunuyor. Bu sistem 12 megapiksel çözünürlüklü bir geniş açılı ve bir telefoto lensten oluşuyor. Her iki cihaz da 2x optik zum ve 10x’e kadar dijital zum yapabiliyor.

iPhone 11 Pro ve Pro Max’in arkasında ise üç lensli kamera sistemi bulunuyor. Bu sistem; 12 megapiksel çözünürlüklü ultra geniş açılı sensör, 12 megapiksellik geniş açılı sensör ve yine 12 megapiksellik telefoto sensörden oluşuyor. Her iki telefon da ikili optik görüntü sabitleme özelliğine sahip. 2x optik yakınlaştırma, 2x optik uzaklaştırma ve 10x’e kadar dijital zum, Apple’ın yeni telefonlarının kamera özellikleri arasında sayılıyor.

iPhone Xs modellerinin önünde 7 megapiksel çözünürlüklü TrueDepth kamera mevcut. Face ID sistemini destekleyen bu kamera, 30 ve 60 fps’de 1080p video kaydı gerçekleştirilebiliyor. 11 Pro modellerinde ise ön kamera çözünürlüğü 12 megapiksele yükseliyor. Bu kamera; 24, 30 ve 60 fps’de 4K video kaydı yapabiliyor.

Dört telefonda da gelişmiş bokeh, Derinlik Kontrolü, Portre Aydınlatması gibi özellikler sunan Portre Modu mevcut. Dört cihaz da Smart HDR desteğine sahip. Pro modellerinde ekstra bir Portre Aydınlatma efekti yer alıyor. Buna ek olarak, TrueTone flaşın parlaklık seviyesi de artıyor. Gece Modu ve Otomatik Düzeltmeler de Apple’ın yeni telefonundaki kamera özellikleri arasında bulunuyor.

Donanım

  • iPhone Xs/Xs Max: A12 işlemci, 64/256/512 GB depolama alanı, kablosuz şarj
  • iPhone 11 Pro/Pro Max: A13 işlemci, 64/256/512 GB depolama alanı, kablosuz şarj

iPhone 11 Pro ve Pro Max’in kalbinde Apple’ın A13 işlemcisi bulunuyor. Bu işlemcinin iPhone Xs ve Xs Max’e kıyasla bir performans artışı sağlayacağı söylenebilir. Dört telefonda da kullanıcılara 64, 256 ve 512 GB dahili depolama alanı seçenekleri sunuluyor. Bu depolama alanını microSD kart desteğiyle genişletmek mümkün değil.

Apple telefonlarının RAM ve pil kapasitelerini açık açık paylaşmıyor. Ancak iPhone 11 Pro’nun pil ömrü bakımından iPhone Xs’e kıyasla bir ilerleme sağladığı söylenebilir. iPhone 11 Pro’nun pil ömrünün iPhone Xs’ten dört saat daha fazla olduğu belirtildi. 11 Pro Max’te ise Xs Max’e kıyasla beş saat daha uzun bir pil ömrü sunuyor.

Dört cihaz da 4G ve Apple pay desteğine sahip. Apple için 5G devrinin 2020’de başlaması bekleniyor.

Dört telefon da kablosuz şarj ve hızlı şarj desteği sunuyor. Ancak sadece iPhone 11 Pro’ların kutusundan 18W şarj cihazı çıkıyor.

Yazılım

  • Tüm modeller: iOS 13

iPhone 11 Pro’lar kutularından iOS 13 işletim sistemi yüklü olarak çıkacak. Apple’ın yeni işletim sistemi koyu renk modunu getirirken, Mesajlar ve Fotoğraflar gibi uygulamaları da yeniliyor.

iPhone Xs ve Xs Max sahipleri de 19 Eylül itibarıyla iOS 13’ü cihazlarına yükleyebilecek. Bu da dört telefonun neredeyse aynı yazılım deneyimini yaşatacağı anlamına geliyor. Ancak yeni modellerde ekstra bazı özelliklerin bulunduğunu belirtmekte fayda var.

Fiyat

  • iPhone 11 Pro modelleri: ABD başlangıç fiyatı 999 dolar
  • iPhone Xs modelleri: Artık Apple tarafından satılmayacak

iPhone 11 Pro’nun ABD’deki başlangıç fiyatı 999 dolar olarak belirlendi. Pro Max’te ise başlangıç fiyatı 1099 dolar. iPhone Xs ve Xs Max de geçtiğimiz yıl bu fiyatlarla satışa sunulmuştu. Apple’ın yeni telefonlarının Türkiye fiyatı henüz açıklanmış değil.

iPhone Xs ve Xs Max artık Apple tarafından satılmayacak. Ancak bu telefonların mevcut stoklarının eskiye kıyasla daha ucuz fiyatlarla elden çıkarılmaları muhtemel görünüyor.

iPhone 11 Pro ve iPhone Xs karşı karşıya: Sonuç

iPhone 11 Pro ve Pro Max, en azından önden bakıldığında iPhone Xs ve Xs Max’e oldukça benziyor. Kamera ve işlemcinin iyileştirilmesi, malzeme değişiklikleri, ekran ve pildeki iyileştirmeler, 3D Touch’tan Haptic Touch’a geçilmesi ise telefonlar arasındaki en somut farklar olarak öne çıkıyor.

iPhone Xs ve Xs Max sahibi olanlar için Apple’ın yeni iPhone’ları tasarım bakımından büyük farklar sunmuyor. En önemli görsel farkın arkadaki kamera sayısının üçe çıkması olduğu söylenebilir. Performans bakımdan yeni modellerin bir avantajı olsa da, bu iPhone Xs sahiplerinin cihazlarından vazgeçmesini gerektirecek kadar büyük değil.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER