Manşetler

iOS’te keşfedilen yeni bir hata iPhone’ları kilitliyor, Mesajlar’ı devre dışı bırakıyor

ios mesajlar hata
iPhone X

iOS 11’de yeni bir hata keşfedildi. Söz konusu yanlışlık kişilere özel bir karakteri başkalarına göndererek bir iPhone’u çökertmeye ve iOS’teki Mesajlar uygulamasına erişimi engellemeye izin veriyor. Aynı zamanda WhatsApp, Facebook Messenger, iOS için Outlook ve Gmail gibi popüler uygulamalara erişim de aynı hata sonucunda engellenebiliyor. Hata, İtalyan blog Mobile World tarafından tespit edildi. iOS 11.2.5 gibi, son sürümde çalışan iOS cihazlarının da hatadan etkilendiği belirtiliyor.

Hata, Teluguca’da bulunan özel bir karakterin cihazlara gönderilmesinden kaynaklanıyor. Apple’ın iOS Springboard platformu mesaj alınır alınmaz çöküyor. Mesajlar uygulaması açılamaz hâle geliyor, çünkü uygulama özel karakteri yüklemeye çalışırken başarılı olamıyor. Görünüşe göre, Mesajlar’a yeniden erişim sağlamanın tek yolu başka bir arkadaştan kendi telefonunuza mesaj göndermesini istemek, bu şekilde Mesajlar’ı açıp kötü karakteri içeren mesajlaşma dizisini silmek gibi görünüyor.

The Verge sitesi, söz konusu hatayı Facebook Messenger, WhatsApp, Gmail, Outlook iOS gibi uygulamalarda da test etmiş ve tüm bu uygulamalar mesaj alındıktan sonra devre dışı kalmış. Telegram ve Skype’ın ise etkilenmediği belirtiliyor. Ayrıca iOS 11.3’ün public beta sürümlerinde de söz konusu hata olumsuz sonuçlar doğurmuyor. Görünüşe göre, Apple önümüzdeki ilkbaharda yayınlanacak iOS 11.3 ile birlikte bu açığı tamamen kapatacak.

Garip karakterler, web adresleri ve hatta videolar iOS’te ilk kez sorun çıkarmıyor. Son olarak geçen ay, basit bir web bağlantısının iPhone’u kilitlediği saptanmıştı. Apple bu sorunu iOS 11.2.5 sürümüyle çözmüştü. 2015’te ise küçük bir metin dizisi iMessage’ı devre dışı bırakmaya yetmişti. 2016’da ise 5 saniyelik bir video iPhone’ların çökmesine neden olmuştu. Ayrıca geçen aralık ayında Apple, iOS 11’deki bir hata nedeniyle, önemli bir iOS sürümünün yayınını, hatanın keşfedilmesinden hemen sonraki saatler içinde gerçekleştirmiş ve geleneklerinin dışında bir adım atmıştı.

Apple, bu tür güvenlik sorunları ve yazılım hatalarıyla karşılaştığı haberleri gündemde yer tutarken, şirketin iOS 12 ile birlikte yeni özelliklerden daha çok güvenilirliğe ve performansa odaklanacağı söyleniyor. Haberler, Apple’ın iOS güncellemelerine yeni bir yaklaşım getirdiğini; mühendislere özellikleri tek bir büyük yıllık güncelleme içinde sunmak yerine, zamana yayma imkanı tanıdığını işaret ediyor. Sonuç olarak, bazı özelliklerin gelişi ötelenebilir, ancak Apple, iOS ve macOS sürümlerini son kullanıcılarına daha kararlı biçimde ulaştırmış olacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER