Manşetler

iOS 8 yüklü cihazların oranı yüzde 72’ye yükseldi

iphone-6-plus-inceleme-00001

Apple, App Store’a erişen ve iOS 8 ile çalışan cihazların yüzde oranlarıyla ilgili yeni rakamlar yayınladı. App Store Dağılım verisine göre, iOS cihazlarının yüzde 72’si şu anda iOS 8 ile çalışıyor. Yüzde 25’lik kesim iOS 7 ile yüklü şekilde işlerken, geri kalan yüzde 3’lük kesim de iOS 6 ve daha eski versiyonlarla çalışıyor. Söz konusu veriler 2 Şubat 2015 tarihinde App Store aracılığıyla ölçüldü.

Veriler gösteriyor ki, iOS 8’e olan geçişler Apple’ın bundan iki hafta önce açıkladığı son rakamlara göre yüzde 3 oranında artış gösterdi. İki hafta önce açıklanan rakamlara göre iOS 8’in dağılım oranı yüzde 69’a ulaşmıştı.

ios-8-dagilim-030215

Geçen iki haftalık süre içinde Apple iOS 8.1.3 güncellemesini yayınladı ve kararlılık anlamında yeni iyileştirmeler sundu. Bu yeni sürümle birlikte kablosuz bağlantı aracılığıyla güncelleme yapmak için gerekli olan boş depolama alanında azaltıma gidildi. Bu durum iOS 8’e olan geçişleri belirli bir oranda artırmışa benziyor. Daha önce iOS 8’e kablosuz bağlantı üzerinden güncelleme yapmak için epey yüksek miktarda boş depolama alanına gerek duyuluyordu. Bu, özellikle 8 GB veya 16 GB gibi daha düşük depolama alanına sahip cihazlarda güncelleme için büyük sorun oluşturuyordu. Ayrıca iOS 8’e güncellemelerin yavaş seyretmesinde de en önemli nedenlerden biri olarak görülüyordu.

Öte yandan Mixpanel adlı bir kuruluş, kendi topladığı verilerden yola çıkarak iOS 8’e geçiş oranının kabaca yüzde 74’e ulaştığı sonucuna varmıştı. Son rakamlar Mixpanel’in sonuçlarının Apple’ınkilerle hemen hemen örtüştüğünü gösteriyor. Mixpanel’in raporunda bundan bir yıl önce iOS 7’ye olan geçişin yüzde 85 civarında olduğu da belirtiliyor. Bu, her ne kadar yükseliş söz konusu olsa da, iOS 8’e geçişlerin bundan bir yıl önce iOS 7’ye yapılan geçişler kadar hızlı seyretmediğini gösteriyor.

mixpanel-ios-8-dagilim-030215

Her dört iOS cihazından biri iOS 7 ile çalışmaya devam ediyor ve bunlar iOS 8’e geçişler için potansiyel teşkil ediyor. Özellikle iPhone 4s ve iPad 2 kullanıcılarının büyük çoğunluğu, performans noktasında taşıdıkları endişelerden dolayı iOS 7’de kalmaya devam ediyor.

Bu arada Apple geçen yılın son döneminde 74 milyonun üstünde iPhone ve 21 milyonun üstünde iPad satışı gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Bu yeni cihazlar da iOS 8 ile yüklü olarak satıldığı için iOS 8’in dağılım oranına katkıda bulunuyor, ekosisteme yaklaşık 100 milyon kadar yeni iOS 8 cihaz eklenmiş oluyor.

İLGİLİ HABERLER