Teknoloji

iOS 12 911 arandığında iPhone’un konumunu otomatik olarak paylaşacak

apple ios 12 911

apple ios 12 911Apple iOS 12’de bulunacak ABD’ye has bir özelliğin duyurusunu yaptı. Sonbaharda gelecek olan mobil işletim sisteminin yeni sürümü, iPhone sahipleri telefonlarıyla 911’i aradıklarında konumlarını cevaplayan operatörle otomatik olarak paylaşacak.

Eklenen bu özellikle olayla ilgili bilgi toplama sürecinin daha düzenli hâle getirilmesi, acil müdahale süresinin azaltılması hedefleniyor. Apple, ABD’de gerçekleştirilen acil aramaların yüzde 80 civarındaki bölümünün mobil cihaz üzerinden yapıldığına dikkat çekti. Ne var ki, eskimiş altyapının 911 çağrı merkezleri için arayan kişinin konumunu belirlemeyi zorlaştırdığını vurguladı.

iOS 12’deki bu değişiklik Apple’ın 2015’te faaliyete geçirdiği HELO, yani Hibritleştirilmiş Acil Durum Konum sistemi üzerinde inşa ediliyor. Sistem, birçok 911 çağrı merkezinin sistemlerinde bulunan mevcut yazılıma entegre edilecek. RapidSOS adlı acil durum teknolojileri şirketi de bu süreçte yardımcı olacak.

Apple’ın konuyla ilgili basın açıklamasında görüşlerini belirten Amerikan Ulusal Acil Durum Numara Birliği Başkanı Rob McMullen, getirilen yeniliğin Gelecek Nesil 911 sistemlerinin herkes için kullanılabilir hâle gelmesini hızlandıracağını, hayatları kurtarmaya ve mülkleri korumaya yardımcı olacağını kaydetti.

Apple’ın gizlilik ile ilgili yaklaşımı da şirketin basın açıklamasında dikkat çekilen bir husustu. Kullanıcı verisinin acil olmayan durumlar için kullanılmayacağının altı çizildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER