Manşetler

iOS 10’da ana ekrandan kaldırılan Apple uygulamaları cihazdan silinmiyor

ios 10

ios 10Apple geçtiğimiz pazartesi günü yayınladığı iOS 10’un ilk beta sürümüyle birlikte çoğu yüklü gelen iOS uygulamasının ana ekrandan kaldırılabileceğinin işaretini vermiş, çoğu kimse de bu durumu büyük beğeniyle karşılamıştı. Ancak daha sonra dikkat çekici bir ayrıntı ortaya çıktı. Kaldırılan sadece uygulamaların ikonları oluyor, uygulama telefonda hâlâ yüklü kalmaya devam ediyor.

Apple’ın yazılım mühendisliğinde sorumlu şefi Craig Federighi, John Gruber’in The Talk Show adlı podcast programına katıldı. iOS 10’da yüklü gelen uygulamaların tamamen kaldırılamadığı bilgisini doğruladı. Ana ekran ikonu, kullanıcı verileri ve her bir uygulamaya verilen bağlantılar ortadan kaldırılıyor. Bu demek oluyor ki, uygulamayı yeniden kullanmak isterseniz, App Store’dan yeniden indirmek zorunda kalacaksınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Video: iOS 10 Ön İnceleme

Apple, yüklü gelen uygulamaların toplam boyutunun 150 MB’den az olduğunu söylüyor. Telefonun depolama kapasitesinin sınırlarına yaklaştığı, hatta tükendiği anlarda 150 MB bile çok önemli olabilir. Özellikle Apple’ın 16 GB kapasiteli iPhone’ları satmaya devam ettiği bir ortamda. Yine de, genel olarak 150 MB’lık bir alanın yüklü olan uygulamalar tarafından sürekli işgal edilmesi çoğu kullanıcı için büyük bir problem olmayacaktır. Aksine hiç kullanmadıkları uygulamaların kalabalık yapmayacak olması birçoğunun epey hoşuna gidecektir.

iOS 10’da yüklü olmayan uygulamayla ilgili davranış nasıl?

iOS 10’un, yüklü olmayan herhangi bir uygulamayla ilgili olarak nasıl tepki vereceğine yönelik sorularla ilgili olarak mevcut sürümden paylaşılmış bir ekran görüntüsü iyi bir cevap olarak nitelendirilebilir:

Eğer bir e-posta bağlantısına tıklatırsanız, bunun ardından birincil e-posta uygulamanızın açılmasını beklersiniz. Ancak iOS 10 telefondaki Mail uygulamasını bulmaya çalışıyor, bunu başaramayınca da uygulamanın App Store’dan yeniden indirilmesini tavsiye ediyor. Halbuki Apple’ın, yerleşik uygulamaları kaldıranlara alternatif olarak hangi uygulamaları varsayılan olarak belirleyeceklerine de seçme şansı vermesi gerekiyor. Belki ilerleyen beta sürümlerinde bu tarz bir düzenleme görebiliriz.

İLGİLİ HABERLER