Manşetler

Video: iOS 10 Ön İnceleme

Apple’ın geleneksel geliştirici etkinliği WWDC 2016’nın dün akşam gerçekleşen açılış konuşmasında Apple’ın dört ana işletim sisteminin gelecek nesil versiyonlarının ön gösterimi yapıldı. iOS 10, tıpkı bir assolist gibi şovunu en sonda gerçekleştirdi.

Her ne kadar görünüş açısından ilk bakışta fazla bir değişiklik yok gibi görünse de, iOS 10 ile birlikte kullanıcıları farklı deneyimler bekliyor. Özellikle şimdiye kadar arka plana atılmış araç takımları, ya da daha fazla bilinen adlarıyla widget’lar öne çıkıyor. Kilit ekranında araç takımlarının alt alta sıralandığı özel bir panel var. Aynı şekilde ana ekranın en solunda yer alan arama panelinde şimdi araç takımları gösteriliyor. iOS 9 ve daha önceki sürümlerde bu araç takımları Bildirim Merkezi içinde yer alan Bugün sekmesinde bulunuyordu ve doğrusu pek fazla göz önünde değildi. Bu yeni kullanım şekliyle onlardan daha fazla yararlanacaksınız. Ayrıca iPhone 6s ve 6s Plus gibi 3D Touch ekranlı cihazlarda Hızlı Aksiyonlar içine de bu araç takımları eklenmiş, Hava Durumu uygulamasında olduğu gibi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iOS 10: Zenginleştirilen kilit ekranı, tasarımları yenilenen uygulamalar

iOS 10’un ilk beta sürümü ön yüklü olarak gelen Apple uygulamalarının da silinebilir olacağını işaret ediyor. Bu çoğu kullanıcı için iyi bir haber. Üçüncü taraf uygulamaları tercih eden kullanıcılar Apple’ın uygulamalarını görünmeyecek şekilde arkalara atıyordu. Şimdi Apple onlara bu uygulamaları tamamen kaldırma fırsatını da veriyor. Örneğin yeni eklenen Ev uygulamasını veya son birkaç sürümdür yüklü gelen Watch uygulamasını; bunlarla kullanacak herhangi bir Apple Watch’unuz ya da HomeKit destekli aygıtınız yoksa kaldırabilirsiniz.

Apple, görsel açıdan ufak tefek değişiklikler yapmış, örneğin Harita ve Müzik uygulamalarında daha büyük ve okunaklı fontlara yer vermiş. Büyük yazılar ve düğmeler özellikle otomobilde sesli yol tarifi alırken kontrol açısından epey işe yarayacaktır. Müzik uygulamasında büyük yazılar biraz garip gibi görünüyor, ancak Apple, Apple Music çıktığında epey eleştiri alan ve karışık bulunan arayüzü düzenlemiş ve çok daha kullanışlı hâle getirmeyi başarmış.

WhatsApp, Facebook Messenger gibi rakiplerin bulunduğu bir ortamda Apple, iOS cihazları arasında kullanılan iMessage’ı daha da zenginleştirecek adımlar atıyor. Sohbet arayüzünün tepesinde sohbet ettiğiniz kişinin küçük bir profil resmi bulunuyor. Paylaşılan içerikler sadece fotoğraf, ses, video ya da emoji ile sınırlı değil. Herhangi bir çizim veya kendi oluşturduğunuz şekli paylaşabileceğiniz özel bir çizim panosu mevcut. Ayrıca iMessage uygulamaları sayesinde de başka uygulamalardan alınan içerikleri, doğrudan iMessage içinden karşı tarafa gönderebilirsiniz. Karşı tarafta içeriğin gösterimini ve oynatımını Mesajlar uygulaması içinden yapacak. iOS 10’un birinci beta sürümünde Apple Music, Klasik Windows ikonları gibi 2-3 tane iMessage uygulaması yüklü bulunuyor. iOS 10 ile birlikte sayı artacaktır.

Fotoğraflar uygulamasındaki en büyük yenilik ise Anılar. Biz iOS 10 Beta 1’i yükledikten sonra çalışmaya başlayan Fotoğraflar uygulaması, 1-2 saat sonra onu açtığımızda, Anılar sekmesi içinde özel koleksiyonları oluşturmuş şekilde bizi bekliyordu. Koleksiyonlar kişi, zaman veya mekana göre otomatik olarak oluşturuluyor, koleksiyon sayfalarından her bir fotoğrafa tek tek bakılabiliyor, fotoğraflar harita üzerinde gösteriliyor. Ayrıca bu fotoğraflar ve videolardan otomatik olarak oluşturulan özel bir video klip de koleksiyon sayfasının başını süslüyor.

Yaz dönemi boyunca birkaç tane iOS 10 beta sürümü göreceğiz. Her bir beta sürümüyle birlikte daha kararlı ve yeni işlevlerle zenginleşen bir hâl kazanacak olan iOS 10 bu şekilde eylül ayını bulacak; muhtemelen yepyeni iPhone’lar piyasaya çıkmadan hemen önce tüketicilere sunulacak. Eğer bir geliştirici değilseniz, elinizdeki iPhone da ana cihazınız ise, ilk beta sürümünü yüklemekten uzak durun. Belki Apple temmuz ayında ilk Public Beta sürümünü yayınladığında, iOS 10’un nasıl bir deneyim sunduğunu bizzat kendiniz test edebilirsiniz. Her ne kadar iOS 10’un ilk beta sürümü epey düzgün görünse de, ara sıra ufak tefek hatalarla karşılaşıyoruz.

İLGİLİ HABERLER