Teknoloji

İnternet trafik kayıtları bundan böyle TİB tarafından saklanacak

bedava internet
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

internet-060214

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen torba yasaya eklenen önergeyle birlikte 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi” hakkında kanunda değişiklik yapılıyor.

Birkaç ay önce Meclis tarafından onaylanan ve 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önüne gelen torba yasada 5651 sayılı kanunun bazı maddelerinde yapılan değişiklikler de yer alıyordu. Gül, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB), “internet üzerinde hangi kullanıcının hangi adresi ziyaret ettiği, hangi kişi ile ne zaman ve ne kadar süre ile iletişim kurduğu yönündeki” önemli bilgileri içeren internet trafiğine ilişkin verilere erişmesine mahkeme kararının önkoşul olarak getirilmesini istemiş ve bununla ilgili değişikliği geri göndermişti. Daha sonra kanunda Gül’ün talebi doğrultusunda değişiklik yapılmış ve mahkeme kararı önkoşul olarak getirilmişti.

Şimdi torba yasaya eklenen maddeyle birlikte mahkeme kararı gereksinimi ortadan kaldırılıyor. Buna göre TİB dilediği kişinin internet trafik bilgisine herhangi bir sınırlama olmadan erişebilecek. Ayrıca TİB?in doğrudan erişim engelleme kararı verebildiği özel hayatın gizliliğinin ihlâli durumunun yanı sıra “milli güvenliğin ve kamu düzeninin korunması” gibi yoruma açık durumlar da eklenecek.

Bu arada bir başka önerge de internete erişim engelleme kararının uygulanmasını 24 saatten 4 saate indirilmesiyle ilgili. Değişiklik kanuna eklendiği takdirde erişim engellenmesi kararının gereği, kararın bildirilmesi anından itibaren 4 saat içinde yerine getirilecek.

İLGİLİ HABERLER