Teknoloji

Internet Archive’dan Wikipedia kullanıcılarının işini kolaylaştıracak yenilik

internet archive wikipedia

Internet Archive tarafından başlatılan yeni bir girişim, Wikipedia üzerinde alıntı kontrol etmeyi kolaylaştırıyor. Bunun için Wikipedia makalesinde referans verilen kitapların dijital ön izlemelerini görmeyi sağlayacak bağlantılar sunulacak. Bu sayede bir Wikipedia makalesinin doğruluğunu kontrol etmek daha kolay hâle gelecek.

Bu işi, referans verilen kitapların fiziksel kopyalarını bularak yapmak da mümkün. Ancak bunun kısa süreler içinde ödev veya iş teslimi yapması gereken öğrenci ya da gazeteciler için pek pratik olmuyor. Özellikle bulunması zor kitaplar söz konusu olduğunda bu iş biraz daha zorlaşıyor.

Wikipedia’daki milyonlarca alıntıyı ilgili kitaplarla eşleştirmenin pratikte biraz zaman alabileceği belirtiliyor. Internet Archive’ın çalışmalarıyla şimdiye kadar 130 bin alıntı ve 50 bin kitap için dijital ön izleme sunulabiliyor. Bu girişimin sorunsuz biçimde işleyebilmesinde Wikipedia yazarlarının alıntıları doğru formatta yapabilmesi de büyük önem taşıyor. ISBN numaralarının da eşleştirme konusunda çok faydalı olduğu, ancak her kitapta bu numaraların bulunmadığı ifade ediliyor.

Internet Archive’ın kitapları dijital ortama taşıma konusunda ise hatırı sayılır bir mesafe kaydettiği belirtiliyor. Wired’ın haberine göre, organizasyonun veri tabanında şimdiden 3.8 milyon taranmış kitap bulunuyor. Her gün taranan 10 bin kitap da bu listeye ekleniyor. Kuruluş, önümüzdeki yıllarda 4 milyon kitabı daha çevrimiçi ortama taşımayı hedefliyor.

Internet Archive Wikipedia üstünde çalışmaya daha önce başlamıştı

İnternette doğru bilginin bulunmasını kolaylaştırmak, Internet Archive’ın kendisi için belirlediği önemli misyonlardan biri. Wikipedia’daki kitap alıntılarını dijital ortama taşımak da bu misyonun hayata geçirilmesindeki önemli aşamalar arasında yer alıyor.

Internet Archive, Wikipedia alıntıları üstünde çalışmaya daha önce başlamıştı. Kuruluş bu doğrultuda bozuk Wikipedia alıntı bağlantılarını düzeltiyordu. Ekim ayı itibarıyla Internet Archive’ın düzelttiği alıntı bağlantısı sayısı 6 milyona ulaşmış durumda.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER