Teknoloji

Intel Qualcomm için yeni anlaşma kapsamında çip üretimi yapacak

Intel, yeni Intel Foundry Services faaliyetleri için ilk büyük müşterisini Qualcomm olarak duyurdu. Çoğu önde gelen Android telefona güç veren Snapdragon çiplerini geliştirmesiyle bilinen Qualcomm, önümüzdeki yıllarda Intel’in yakında kullanıma geçecek olan 20A sürecini kullanarak çiplerini Intel aracılığıyla üretmeye başlayacak.

İlk Intel yapımı Qualcomm yongalarının ne zaman geleceği veya Intel’in Qualcomm’un hangi ürünlerini üreteceği konusunda herhangi bir zaman dilimi ise henüz açıklanmadı. Buna ek olarak, Amazon’un AWS hizmeti de, Intel’in paketleme çözümlerine dayanan Intel Foundry Services ile birlikte çalışacak. Ancak Intel, Amazon için doğrudan çip üretmeyecek.

intel qualcomm

Qualcomm, Intel’in yeni duyurulan ve 2024’te kullanıma geçmesi planlanan Intel 20A teknoloji düğümüne bağlı olacak. Intel 20A, Intel’in 2011’den beri ilk olan yeni transistör mimarisi RibbonFET’i beraberinde getiriyor.

Intel, yeni CEO Pat Gelsinger’ın şirketin dizginlerini ele geçirmesinden kısa bir süre sonra  “IDM 2.0” stratejisinin bir parçası olarak yeni işlemci üretimi işini daha önce duyurmuştu. Intel Foundry Services, bu planın önemli bir parçasıydı ve Intel’in üçüncü taraf şirketler için üretimi idare etmek amacıyla kendi yongalarını üretmenin ötesine geçeceğini gösteriyordu. Gelsinger, daha önce Intel’in dökümhane işleri için 100’den fazla şirketle görüştüğünü belirtmiş olsa da, Qualcomm ve Amazon, Intel’in IFS için şimdiye kadar duyurduğu ilk ve en yüksek profilli ortakları oluşturuyor.

İLGİLİ HABERLER