Teknoloji

Intel enerji verimliliğine odaklanan kripto para madencilik çipi geliştiriyor

intel kripto para madenciliği

Intel, kripto para birimi madenciliği yapmak için tasarlanmış yeni bir çiple blok zinciri teknolojisine yatırım yapıyor. Şirket, sürdürülebilirliğe odaklanıyor ve ölçekte en fazla enerji verimliliğine sahip bilgi işlem teknolojilerini geliştirmeyi planlıyor.

Intel’in “blockchain hızlandırıcı” olarak adlandırdığı ilk kripto odaklı çipi bu yıl içinde piyasaya sürülecek. Bitcoin madencilik şirketi GRIID Infrastructures ve eskiden Square olarak bilinen, Jack Dorsey’in sahip olduğu fintech şirketi Block da dahil olmak üzere iki şirket bu teknolojiyi önceden sipariş etti.

Intel’in kıdemli başkan yardımcısı Raja Koduri, duyuruda Bitcoin ve bir dizi başka kripto para birimi oluşturmak için kullanılan algoritma olan SHA-256 hashing’e atıfta bulunarak, “Devre yeniliklerimizin, SHA-256 tabanlı madencilik için ana akım GPU’lardan watt başına 1000 kat daha iyi performansa sahip bir blok zinciri hızlandırıcı sunmasını bekliyoruz.” dedi.

Intel, çip hakkında daha fazla bilginin 20 Şubat’ta başlayacak olan International Solid-State Circuits Conference (Uluslararası Katı Hal Devreleri Konferansı) etkinliğinde sunulacağını söyledi. PCMag‘in belirttiği gibi, şirketin 23 Şubat’ta ISCC’de “Bonanza Madeni: Ultra-Düşük Voltajlı Enerji Verimli Bitcoin Madenciliği ASIC” başlıklı bir sunum (PDF) yapması planlanıyor. Uygulamaya özel entegre devreler olarak açıp çevirebileceğimiz ASIC, kripto para madenciliği gibi belirli bir görev için tasarlanmış bir çiptir.

Kripto para madenciliğinin çevresel etkisi büyük bir endişe kaynağı haline geldi ve Intel’in yeni çipi buna çözüm olacak bir girişim olabilir. Güç tüketen kripto madencilik kurulumları, enerjilerini genellikle çevreye zarar verebilecek, ayrıca yüksek elektrik maliyetlerine ve elektrik kesintilerine katkıda bulunabilecek kömür ve doğal gaz tesislerinden alıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER