Teknoloji

Intel Kaby Lake-X işlemcilerinin üretimini sonlandırıyor

intel
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

intel

Intel dört çekirdekli Kaby Lake-X işlemcilerinin üretimini sonlandırdığını açıkladı. Bu işlemciler yaklaşık 11 ay kadar önce duyurulmuştu, ömürleri kısa oldu. Şirket, işlemcilerin yaşam sonu durumlarıyla ilgili planlarını paylaştı.

Intel Kaby Lake-X Core i7-7740X ve Core i5-7640X işlemciler, etkileyici hız aşırtma performanslarıyla bilgisayar tutkunlarını hedefliyordu. Ancak görünüşe göre, bunlara gelen ilgi fazla olmadı, zayıf giden satışların üretimin sonlandırılmasının ana nedeni olduğu söyleniyor.

Kaby Lake-X serisinin Skylake-X işlemcilerin gölgesinde kalmasının da önüne geçilemedi. Bunlar daha az PCIe kanalı, sadece dört çekirdek ve sadece iki kanallı bellekler için destek sunuyordu.

Intel’in X399 platformuna geçiş yapmasıyla birlikte, HEDT platformunu kullanan dört çekirdekli işlemciler için de destek verilmeyecek gibi görünüyor.

Intel tarafından hazırlanan ürün değişiklik bildiriminde, şirket PC üreticilerinin ve parça satıcılarının 30 Kasım 2018 tarihine kadar işlemciler için siparişlerini geçmelerini kaydetti. Kaby Lake-X yongaları için en son teslim tarihi 31 Mayıs 2019 olacak. Eğer bir Kaby Lake-X işlemci almak isterseniz, o hâlde daha önünüzde bir yıldan biraz daha fazla bir zaman var.

Intel’den Windows 10 Nisan 2018 güncellemesi için özel grafik sürücüsü

Öte yandan Intel, Windows 10 Nisan 2018 güncellemesinin çıkışıyla aynı zamana gelecek biçimde, yeni bir GPU sürücüsü (24.20.100.6025) yayınladı. Bu güncelleme görüntü kalitesi ve güç verimliliğine yönelik bazı iyileştirmeler getiriyor. En dikkat çekicisi ise bu, Intel’in grafik sürücü dağıtımları içerisinde, ilk günden hazır hâle gelen ilk derleme olma özelliğini taşıyor.

Güncelleme 1803/1084 RS Windows 10 Nisan 2018 Güncellemesi için WDDM v2.4 desteği getiriyor. Aynı zamanda iyileştirilmiş HDR desteği, GPU frekansını ve güç durumunu gösteren yeni bir görev yöneticisi, Vulkan 1.1 desteği, oyunlar için çeşitli düzeltmeler de listede yer alıyor.

AMD ve Nvidia gibi üreticilerin çıkardığı GPU’lara rakip olacak ayrık oyun GPU’larının geliştirilmesi için bir grafik kartı ekibi oluşturduğu konuşulan Intel için son gelişme önemli bir başarı sayılabilir.

Entegre grafik işlemci birimleri için grafik sürücülerini Windows’un yeni versiyonuyla, bir Intel klasiği olacak biçimde aradan bir ya da iki ay geçtikten sonra değil de, aynı günde çıkarmak Intel’in ayrık grafik kartı pazarında da ciddi bir oyuncu olmaya kendisini hazırladığını gösteriyor.

Şimdiye kadar Intel sadece entegre grafik kartları üretiyordu. Bunlar da işlemci üzerindeki yongada bulunuyordu. Halbuki grafik biriminin işlemciden ayrı olduğu ayrık grafik kartları daha etkileyici görsel performans sunuyor.

İLGİLİ HABERLER