Teknoloji

Intel Kaby Lake işlemcileri yıl sonuna doğru çıkıyor

intel çip
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

intel kaby lake

Intel yedinci nesil Core işlemcilerinin 2016’nın ikinci yarısında çıkacak şekilde yolda olduğu bilgisini paylaştı. Tayvan’ın başkenti Taipei’de düzenlenen Computex’te bir etkinlik düzenleyen şirket, geçtiğimiz temmuz ayında ilk kez duyurulan Kaby kod adlı işlemci ailesinden üyeler taşıyan ürünlerin bu yıl sonu itibarıyla çıkacağını, parça üretiminin de içinde bulunduğumuz çeyrekte başlayacağını kaydetti.

Kaby Lake yongalarının masaüstü bilgisayarlar için çıkmasıyla aynı zamanda Intel, daha ucuz olan Apollo Lake işlemcilerini de çıkarmayı, USB-C gibi özellikleri 2’si 1 arada cihazlara ve tabletlere getirmeyi amaçlıyor.

Şirketin yeni 10 çekirdekli i7 Extreme Edition yongaları “mega-tasking” olarak adlandırılan yetenekleriyle Computex’in gündeminde olabilir, ancak Intel yakında çıkacak Kaby Lake işlemcilerinin performans, pil ömrü ve medya yetenekleri noktasında önemli gelişimler vadettiğini belirtiyor. Ayrıca bu yeni nesil işlemciler Windows Hello gibi işlevleri de destekleyecek, böylelikle cihazlara kullanıcı girişlerinin daha hızlı yapılması sağlanacak.

Intel® Core? i7 processor Extreme Edition (Credit: Intel Corporation)Kaby Lake işlemcileri Intel’in piyasaya çıkacak üçüncü 14nm yongası olacak. Böylelikle şirketin “tik-tak” olarak adlandırılan yonga çıkış düzeni bozulacak. “Tik” üretim sürecindeki küçülmeyi simgelerken “tak” ise optimizasyonu işaret ediyor. Kaby Lake yongaları bu ritmde üçüncü atım olacak; birinci Broadwell ve sonrasında çıkan Skylake 14nm yongalarının arkasından gelecek. Intel’in yeni CPU’ları, şirket 2017’de 10nm tabanlı yeni yongasetlere geçmeden önceki ikinci optimizasyon adımı olacak.

Ayrıca bu değişiklik Moore Kanunu’nda da kırılma anlamına da geliyor. Intel’in kurucusu Gordon Moore tarafından geliştirilen teori üreticilerin her iki yılda bir işlemcideki transistör sayısını ikiye katlayabileceğini öngörüyordu. 2015’te verdiği bir demeçte Intel CEO’su Brian Krzanich, şirketinin mühendislerinin silikonla yapabileceklerinin sınırlarına ulaşmasıyla birlikte ritmlerinin iki yerine iki buçuk yıla yakın olduğunu belirtmişti.

 

Intel beklenen işlemcilerinin ne zaman çıkacağıyla ilgili olarak kesin bir tarih vermedi. Ancak bileşen üreticisi MSI, Computex fuarın da kasım ayında çıkarmayı planladığı, Kaby Lake uyumlu z210 anakartını sergiliyor. Asus CEO’su Jonney Shih de şirketin yaz aylarında çıkarmayı planladığı yeni Transformer 3 dönüştürülebilir formdaki bilgisayarında yedinci nesil Intel Core yongalarının kullanılmasına atıfta bulunmuştu. Ancak bu yeni 2’si 1 arada bilgisayarda tam donanımlı Core i7 işlemci yerine mobil cihazlara özel Core M7 yongasının kullanılacağı ortaya çıktı. Core M7 yongasının da Kaby Lake mimarisiyle geliştirilip geliştirilmediği veya ailenin bu yıl çıkacak ürünleri arasında yer alıp almayacağı henüz bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER