Teknoloji

Intel işlemci ve çip fiyatlarını artırıyor

intel arm
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Intel işlemci ve diğer çiplerin fiyatlarında yüzde 10 ila 20 oranında artışa hazırlanıyor. Nikkei’nin haberine göre, şirket bu durumdan müşterilerini haberdar etti. Intel’in çip fiyatlarına zam yapması, dizüstü bilgisayarlardan sunuculara kadar uzanan bilgisayar ürünlerinin de fiyatlarının artacağı anlamına geliyor. Azalan talep ve satışlardan dertli olan PC endüstrisi için bunun kötü bir haber olduğu söylenebilir.

Intel’den yapılan açıklamada zam haberi doğrulanırken, şirket birinci çeyreğe ait finans raporuna göndermede bulundu. Şirketten Nikkei’ye gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Intel enflasyondan kaynaklanan baskılar nedeniyle bazı ürünlerinde fiyat artışına gidiyor. Müşterilerimizi konu hakkında bilgilendirmeye başladık.”

COVID-19 nedeniyle insanların eve kapandığı dönemde PC satışlarında büyük artış yaşanmıştı. 2022 yılıyla birlikte bu balon patlasa da; Intel’in Acer ve Asus gibi önemli müşterileri satışların düşeceği konusunda daha önceden uyarılarda bulunmuştu. Acer Başkanı Jason Chen, şirketinin artık çip tedariğinde bir sorun yaşanmasını beklemediğini ve bunun talebin düşüşüyle ilgili olduğunu belirtmişti.

Intel işlemci fiyatlarının artışı konusunda yalnız olmayabilir

Bir diğer büyük çip üreticisi TSMC de 2023 ile birlikte fiyatlarında tek haneli artışlar yapacağını açıklamıştı. TSMC, Intel’in en önemli rakiplerinden AMD için de üretim yapıyor. Dolayısıyla Intel’in fiyat artışından kaçmak isteyenlerin önünde pek fazla alternatif olmayacağı söylenebilir.

Intel işlemci ve çip fiyatlarını artıracak olsa da, bu ürün fiyatlarını kısa sürede yükseltmeyebilir. Şirketlerin stoklu çalışması sayesinde bu dönemde de uygun fiyatlı ürünler bulunabilir. Ancak uzun vadede belirsizliğin yüksek olduğunu da söylemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER